Foodwatch: ‘NVWA doet geen onderzoek naar minerale oliën’ | Levensmiddelenkrant

Foodwatch: ‘NVWA doet geen onderzoek naar minerale oliën’

AMSTERDAM- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen tien jaar volgens foodwatch geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. 

De voedselwaakhond is tot deze conclusie gekomen nadat de NVWA geen onderzoeksresultaten op het gebied van minerale oliën in producten kon verstrekken. Foodwatch vindt daarom dat de warenautoriteit volstrekt nalatig is in haar wettelijke taakstelling om risicobeoordelingen uit te voeren op het gebied van voeding en voedsel.

Kankerverwekkend
Volgens foodwatch is onderzoek erg belangrijk, omdat mengsels van MOAH’s kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn. Ondanks dat zijn veel Nederlandse producten, zoals rijst, pata, corn flakes en hagelslag, vervuild met deze stoffen, blijkt uit een onderzoek dat de voedselwaakhond vorig jaar deed. In 2012 publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) ook een rapport over de aanwezigheid van minerale oliën in ons voedsel.

Duitsland
De organisatie roept daarom minister Schippers van Volksgezondheid op om de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico’s van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken. Nederland zou volgens de waakhond een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland, daar zijn al honderden testen uitgevoerd. 

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops