Fotograaf brengt Nederlandse eetcultuur in beeld | Levensmiddelenkrant

Fotograaf brengt Nederlandse eetcultuur in beeld

DEN HAAG  - Fotograaf Peter Menzel en journalist Faith D’Aluisio hebben de Nederlandse eetcultuur in beeld gebracht voor hun beroemde internationale project Hungry Planet: What the world eats. De foto’s zijn te zien in het Fotomuseum in Den Haag.

De nieuwe foto’s over Nederland portretteren drie gezinnen uit Berkel en Rodenrijs, Den Haag en Zutphen. Er wordt getoond wat de gezinnen in een week binnen- en buitenshuis eten. Zaterdag hebben de  geportretteerde gezinnen hun eigen foto’s onthuld. Deze worden samen met zeventien foto’s uit andere landen tentoongesteld. De serie is ontwikkeld op uitnodiging van het Voedingscentrum, ter gelegenheid van 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland.

Aanbiedingen
Er zijn een aantal vlakken waarop het eet- en koopgedrag van Nederlanders verschilt met dat van consumenten uit andere landen. “Nederlanders zijn bezeten van aanbiedingen”, viel Menzel op tijdens de productie. Maar ook wat Nederlanders eten vindt het duo opmerkelijk. ”En hoe zit het met die hagelslag, wij strooien dat op toetjes en jullie op brood?!" verbaast D’Aluisio zich.

Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum is erg tevreden met het eindresultaat en de spiegel die het mensen voorhoudt. “Als je je wekelijkse boodschappen bij elkaar ziet, zie je pas echt hoe je eet. Het zet je aan het denken over de keuzes die je als individu maakt voor je eigen gezondheid en die van de wereld.”

Hungry Planet
Peter Menzel en journalist Faith D’Aluisio zijn voor het project 'Hungry Planet: What the World Eats' de hele wereld over gereisd om vast te leggen wat mensen in een week eten en hoeveel ze daaraan uitgeven. Ze portretteerden 42 gezinnen uit 29 landen, inclusief de drie Nederlandse gezinnen. Het project geeft inzicht in de culturele verschillen in eetgewoonten. De foto’s zijn een onderdeel van de grote tentoonstelling ‘Nederland Dineert’, die nu te zien is in het Gemeentemuseum.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops