Glastuinbouwtelers werken samen voor boycotfruit | Levensmiddelenkrant

Glastuinbouwtelers werken samen voor boycotfruit

DE LIER - De glastuinbouwsector bundelt de krachten in de coalitie ‘Samen Sterk’. Hierin hebben zeven belangrijke spelers uit de sector - RedStar, Looije, Greenco, Veiling Zon, Harvest House, DOOR Partners, Best of Four, The Greenery, Koppert Cress, LTO Nederland en Van Nature - zich verenigd om de Nederlandse consument te bewegen de consumptie van Nederlandse groente- en fruitproducten te vergroten.

Het initiatief wordt ondersteund door LTO Noord Glaskracht en is een reactie op de Russische boycot op groente en fruit die uit de Europese Unie afkomstig zijn. De Nederlandse glastuinbouwsector - met name de teelt van groente en fruit - wordt zwaar getroffen door de boycot. De export van talrijke producten uit onder meer de EU naar Rusland is nu voor één jaar verboden. Dit is aanleiding om de belangrijkste glastuinbouw spelers om de tafel te krijgen om de stichting Samen Sterk op te richten. Samen Sterk heeft geen winstoogmerk en heeft tot doel de Nederlandse consument te mobiliseren om meer groenten en fruit van eigen bodem te consumeren. Samen Sterk is in gesprek met verschillende partijen binnen de sector en sluit niet uit dat ook andere organisaties zich zullen aansluiten.

Landelijke campagne

De coalitie Samen Sterk heeft vandaag de aftrap gegeven voor een landelijke campagne om de diversiteit, smaak en kwaliteit van Nederlandse groente en fruit te promoten. Er zal aan de slag gegaan worden onder het motto: “Samen sterk, met Hollandse groente en fruit aan het werk!”. Dit krijgt onder meer invulling door consumenten via social media aan te sporen #SamenSterk te delen met eigen recepten en inspiratie, activiteiten op onder andere de winkelvloer en via restaurants. De website www.StichtingSamenSterk.nl is een interactieve community waar consumenten informatie kunnen vinden over de Nederlandse glastuinbouwsector, inspiratie op kunnen doen met groente en fruit van Nederlandse bodem en informatie over de campagne met anderen kunnen delen.

Bron: