Lidl-actie van Bavaria maakt veel los in markt | Levensmiddelenkrant

Lidl-actie van Bavaria maakt veel los in markt

NIEUWVEEN – De actie die Bavaria vorige week voor het eerst hield met 6-packs pils bij Lidl, heeft tot wisselende reacties geleid. Bierbrouwers sluiten navolging niet uit, retailers keuren de acties af en branche-experts noemen de stap ‘moedig, maar begrijpelijk’. 

Bavaria deed afgelopen week bij Lidl zes 440 ml-blikken voor 3,79 euro tijdelijk in de aanbieding. “De stap van Bavaria is moedig, maar absoluut begrijpelijk. Je wilt als merk verkopen op plekken waar de mensen komen”, reageert foodretailadviseur Frans Fredrix. Marcel van Aalst van EFMI Business School, die onlangs onderzoek deed naar de ontwikkeling van harddiscounters, zegt dat A-merken zich bewust worden van het feit dat ze het huidige 14 procent marktaandeel van harddiscounters niet bij voorbaat links kunnen laten liggen. Bavaria heeft volgens salesmanager retail Ralph Bongaerts een overwogen keuze gemaakt met de tijdelijke distributie bij Lidl. “Lidl is een goede verkoper van blikbier, maar kent een trouwe kopersgroep die weinig elders koopt. Voor ons een kans om de penetratie van ons merk te vergroten zonder dat andere handelspartijen hier last van hebben.”

Desondanks heeft de bierfabrikant wisselende reacties gehad van andere retailers. Bongaerts: “Soms waren die negatief. We beseffen ons dat het wat los maakt binnen de branche.” Dat blijkt ook uit reacties die Levensmiddelenkrant kreeg van enkele retailers. PLUS is er niet blij mee. “We zullen dit met Bavaria bespreken”, zegt woordvoerder Wenda Buining. “We keuren deze ontwikkeling ten zeerste af”, reageert Michel van der Harst, hoofd categorymanagement bij Hoogvliet. Andere bierfabrikanten zeggen de flirt van Bavaria met harddiscount niet spoedig te volgen, maar sluiten het ook niet uit. “Het standpunt van Heineken is dat we er niet rigide in zitten. We zitten ook met harddiscount om tafel, er is alleen nog niets uitgekomen”, zegt woordvoerder Hans Sjouke Koopal van Heineken. Directeur retail Edwin Blom van Grolsch: “Op dit moment hebben wij geen plannen. We zien nog volop groeimogelijkheden bij onze bestaande handelspartners.” Hij begrijpt dat een stap naar Lidl binnen de handel gevoelig ligt. “In Nederland zijn nog maar weinig A-merken bij discount. En rondom bier is veel emotie. De keuze van Bavaria zal tot de nodige beroering leiden.” Van Aalst: “Levering aan hard discount kan tot conflicten met andere retailers leiden. Eén ding weet ik zeker: veel collegafabrikanten zullen de leerervaringen van Bavaria met argusogen volgen!”

Lees meer in Levensmiddelenkrant week 34

Bron: Levensmiddelenkrant