'Meer calorieën in maaltijdsalade dan patatje met' | Levensmiddelenkrant

'Meer calorieën in maaltijdsalade dan patatje met'

NIEUWVEEN – Een maaltijdsalade is niet zo gezond als het lijkt. De kant-en-klare salades bevatten vaak meer calorieën dan een patatje mayo en het aandeel groenten is miniem.

Waar een patatje met mayonaise gemiddeld 500 tot 600 kilocalorieën bevat, krijgt een consument met een gemiddelde maaltijdsalade al gauw 650 kilocalorieën binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van MissPerfect, een onderdeel van de Consumentenbond. Het blad testte in totaal twaalf maaltijdsalades van supermarkten, zes geitenkaassalades en zes ceasarsalades. Uit de test blijkt dat alleen de ceasarsalade van Albert Heijn het gewenste aantal groenten bevat met 161 gram groenten per portie. De overige varianten komen niet aan de wenselijke norm van 150 gram. Met name de Jumbo geitenkaas salade doet het slecht, met slechts 90 gram groenten. Al moet daarbij gezegd worden dat Jumbo en C1000 na de test hebben aangegeven hun ingrediënten inmiddels te hebben veranderd.

Hollandse pot
Wat betreft het aantal calorieën is een caesarsalade beter dan een geitenkaassalade. Albert Heijn springt er in beide gevallen uit. De geitenkaassalade bevat maar liefst 882 kilocalorieën, terwijl de ceasarsalade van de marktleider ‘slechts’455 calorieën bevat. Overigens is dat nog steeds meer dan een Hollandse maaltijd met aardappelen groenten, vlees en jus.

Top

MissPerfect heeft een top zes gemaakt van beide salades. C1000 heeft volgens de test de beste geitenkaas salade (bevat de meeste vezels) gevolgd door Albert Heijn en Hema. De beste ceasarsalade is te vinden bij Jumbo, gevolgd door Hoogvliet en Albert Heijn. De Consumentenbond deelde twee onvoldoendes uit, de caesarsalades van PLUS en C1000 scoorden een 5,2 en een 4,7.

Bron: MissPerfect