Nederlandse foodsector groeit flink | Levensmiddelenkrant

Omzetstijging van ruim 2% verwacht in 2019

Nederlandse foodsector groeit flink

AMSTERDAM - De toegevoegde waarde van de Nederlandse foodsector groeit in 2018 naar verwachting met ruim 4,5%. In 2019 wordt een omzetstijging van ruim 2% verwacht. Deze groei is vooral te danken aan een stijgende binnenlandse vraag en een stabiele ontwikkeling van de export. Dit blijkt uit de Market Monitor voor de Voedingssector van kredietverzekeraar Atradius.

Volgens de Marketing Monitor kan de exportgerichtheid van de foodsector ook tot risico’s leiden. Zo kan de Brexit roet in het eten gooien en neerwaartse effecten hebben, vooral op de export van Nederlands vlees naar het Verenigd Koninkrijk. Met 14% van het volume en 16% van de waarde is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt voor Nederlands varkensvlees.

Redelijk goed
De Europese voedingssector presteert in het algemeen redelijk goed. Deze industrie is in vergelijking met andere sectoren goed bestand tegen een neergang van de conjunctuur. De voedselmarkten in Europa zijn relatief stabiel dankzij de gunstige leveringsvoorwaarden voor de meeste grondstoffen. Tegelijkertijd benadrukt Atradius dat de sector kwetsbaar blijft als gevolg van volatiele grondstoffenprijzen en onverwachte gezondheidskwesties en natuurrampen. In de komende jaren zijn de vooruitzichten echter positief, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. De daling van het Britse pond heeft de kosten van levensmiddelen verhoogd voor Britse voedingsproducenten die afhankelijk zijn van import. Doordat zij deze prijsstijgingen niet volledig kunnen doorberekenen aan retailers zijn de winstmarges in 2018 verslechterd.