Fabrikanten

NSO: ‘Aanslag op bestaansrecht tabakswinkeliers’

(PREVENTIEAKKOORD) LEIDSCHENDAM – NSO, de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel, maakt zich na bekendmaking van het Nationaal Preventieakkoord zorgen over de positie van ruim 1500 ondernemers in de branche.

Lisa van der Linden |

De NSO is kritisch op de voorgestelde maatregelen, maar steunt het beleid om op basis van effectieve maatregelen roken onder jongeren te ontmoedigen. “Het begon met een maatregel om tabaksproducten in supermarkten uit het zicht te nemen, waarvan tabaksspeciaalzaken volgens de Tweede Kamer zouden moeten worden uitgezonderd. Het eindigt met een aanslag op het toekomstperspectief en het bestaansrecht van tabakswinkeliers. “En de buurtbewoners zijn hier de dupe van. Die gaan diensten als post, ING service, stomerij, cadeaukaarten, kranten en tijdschriften missen”, zegt Jos Zuijdwijk, voorzitter van de NSO. De brancheorganisatie pleit voor een uitstel van de invoering van het uitstalverbod voor de tabaksspeciaalzaken, een uitzondering op het uitstalverbod van e-sigaretten nieuwe soorten tabaksproducten die worden verhit en ten slotte wil de NSO in overleg over reclamemogelijkheden in tabaksspeciaalzaken.

Verantwoordelijkheid
Ondanks de kritiek die de NSO heeft op het Preventieakkoord, nemen zij wel hun verantwoordelijkheid als branche voor tabaksspeciaalzaken door ondersteuning van de NIX18 campagne. Daarnaast maakt de NSO zich sterk voor voorlichting- en scholingsactiviteiten voor ondernemers en medewerkers op de winkelvloer. Ten slotte worden tabaksverkooppunten meerdere keren per jaar bezocht door een mystery shopper om de naleving van de leeftijdsgrens te controleren.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

20180727_130812.jpg