Nu ook vers appelsap bij Jumbo Nieuwkoop | Levensmiddelenkrant

Nu ook vers appelsap bij Jumbo Nieuwkoop

NIEUWKOOP - De enige appelpersmachine voor foodretail in Nederland staat momenteel bij de Jumbo van Bas Bobeldijk in Nieuwkoop. Het is de tweede supermarkt waar de pers staat. Het gaat om een pilot van vier weken.

“De sinaasappelpers loopt als een trein, vandaar dat ik geïnteresseerd raakte in de appelsapmachine toen deze net was ontwikkeld”, vertelt Bobeldijk, die het apparaat net een week in zijn winkel heeft staan. Momenteel is er slechts één exemplaar van de machine. Die stond eerst bij Deen in IJburg en staat nu in de winkel van Bobeldijk. Het tappen van appelsap duurt net iets langer dan sinaasappelsap, maar dat komt doordat de appels eerst worden geschild in de machine en dan pas worden geperst.

Boer Erik
“We gaan de winkel verbouwen in oktober en ik ben al aan het kijken naar dingen die wij kunnen toevoegen. Het lijkt mij erg leuk om vanaf dan ook definitief de appelsaptap te plaatsen in de winkel. We kunnen de pers nu vier weken testen en kijken hoe het loopt”, aldus Bobeldijk. Voor de gehele periode zijn dezelfde appels gekozen, namelijk de Elstar. Volgens de ondernemer leent deze appel zich het meest voor de pers, doordat de Elstar geen harde appel is en niet zo snel verkleurt. Daarnaast is er gekozen voor appels uit de regio, ze zijn afkomstig van Boer Erik uit Loenen aan de Vecht. “De reacties van klanten zijn goed. Ze zijn nieuwsgierig en bereid om het te proeven. De verkoop moet wel groeien, maar dat willen we stimuleren door klanten het vers getapte appelsap te laten proeven”, vertelt Bobeldijk. Het appelsap is te tappen in flessen van 500 ml voor 1,50 euro. Dat is goedkoper dan eenzelfde hoeveelheid vers geperst sinaasappelsap, die 2 euro kost. “Dat komt doordat je meer sap uit een kilo appels haalt dan uit een kilo sinaasappels”, legt de ondernemer uit. “Voor een halve liter appelsap heb je tussen de 600 en 700 gram appels nodig. Voor een halve liter sinaasappelsap heb je zeker 1 kilo sinaasappels nodig. Dus dat maakt dat het appelsap net wat goedkoper is.”

Bron: Levensmiddelenkrant