Oprichter Konmar Henk van der Straaten overleden | Levensmiddelenkrant

Oprichter Konmar Henk van der Straaten overleden

RIJSWIJK – Henk van der Straaten, mede-oprichter van de Konmar, is zondag 4 maart overleden op 76-jarige leeftijd.

Ondernemer Van der Straaten richtte in 1968 samen met kruidenier Jacques Koster de Konmar op. De eerste locatie was te vinden in een oude fabriekshal aan de Waldorpstraat. Dat was een locatie van 1500 m2, ongekend groot voor een supermarkt in die tijd. Konmar was afgeleid van de naam ‘KonsumentenMarkt’.

Uitbouw Konmar
De ondernemers zetten een enorm succesvol concept neer met Konmar in de Haagse regio. Producten werden bij de fabrikanten rechtstreeks in gekocht, waardoor de prijzen laag gehouden konden worden. Revolutionair voor die tijd, want met dit concept zetten ze de groothandels buiten spel en konden de ondernemers die marge zelf houden. Aanvankelijk draaide de winkel twee ton (guldens) per week, twee jaar later was dat twee miljoen. Er werden meer winkels geopend en in 1977 verkochten Koster en Van der Straaten deze aan Anton Dreesmann die de formule verder uitbouwde in Vendex. Van der Straaten bleef nog tot 1990 directeur van Konmar. In september 2011 organiseerde Van der Straaten nog een grote Konmar-reünie waar 700 oud-medewerkers op afkwamen.

Inspirator
Jeanne van der Straaten, de vrouw van Henk van der Straaten, zegt in een reactie tegenover Levensmiddelenkrant dat haar man 'een enorm inspirator voor velen' was. Tot december was Van der Straaten nog actief met De Broodfabriek in Rijswijk. Aanvankelijk was dit een overdekte markt 'Darling Market', later een multifunctioneel evenementengebouw in de oude Rijswijkse Broodfabriek.

Van der Straaten is na een korte ziekteperiode overleden op 76-jarige leeftijd. Hij wordt vrijdag in besloten kring begraven.

Foto: Van der Straaten laat zien dat Konmar als eerste Belgische melk verkocht. (Bron: De Supermarkt, 50 jaar geschiedenis, Gerard Rutte en Josee Koning)

Levensmiddelenkrant sprak vorig jaar met de toenmalig compagnon van Van der Straaten, Jacques Koster. Lees dat artikel hier.

Bron: Levensmiddelenkrant/Weekkrant Groot Rijswijk