Shoppertalk: Digitale vooruitgang, een gezonde zaak? | Levensmiddelenkrant

Shoppertalk: Digitale vooruitgang, een gezonde zaak?

ZEVENBERGEN - De afgelopen weken heb ik weer menig winkel en horecazaak mogen bezoeken; van supermarkten tot schoenenwinkels, van fastfood tot kleding. De een nog mooier en spannender dan de ander. Geweldig om te zien hoe de ‘winkelstraat’ zichzelf aan het heruitvinden is.

Deze heruitvinding is niet alleen vanuit eigen belang noodzakelijk. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt is het van belang dat de winkelstraat aantrekkelijk blijft en een reden geeft aan mensen om de straat op te gaan. Dat shoppen een steeds socialere rol heeft wisten we al, maar het is ook vanuit een heel ander daglicht belangrijk dat we onze schoenen blijven aantrekken. Recentelijk las ik namelijk een interessant bericht uit Engeland. Men had een onderzoek uitgevoerd onder 2000 mensen waaruit bleek dat online shoppen ons mensen weliswaar veel gemak oplevert, maar dat het ook onze spieren verpest. Zo’n 24 procent van de ouderen zegt minder aan wekelijkse lichamelijke beweging te doen. Het niet meer (dagelijks) de deur uit hoeven om boodschappen te doen, is volgens het onderzoek een belangrijke oorzaak.

Kwalen
Lekker belangrijk? Absoluut, en niet alleen voor ouderen. Ik citeer uit het artikel: ‘Een dagelijkse bot-en spierversterkende én evenwichtverhogende activiteit maakt de kans groter dat de mens op oudere leeftijd gevrijwaard blijft van chronische musculoskeletale aandoeningen.’ Denk dan niet alleen aan rugklachten, peesontstekingen, pijn aan de nek, de schouder, polsen of handen, maar ook het vaker vallen met als mogelijk gevolg een heupfractuur. Deze kwalen gaan zich al voordoen vanaf een leeftijd van 40 jaar. Kortom, een hele rits van potentiele vervelende kwalen die de kwaliteit van ons leven doen afnemen en de kosten van de gezondheidszorg zullen doen stijgen. Dat dit onderzoek is uitgevoerd door een brancheorganisatie voor fysiotherapeuten kan enige gekleurdheid van de uitkomsten met zich meebrengen, maar je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om het ermee eens te zijn dat als je boodschappen online bestelt, je hiervoor niet de deur uit hoeft. Net zoals de voorspellingen van een aantal jaren geleden dat de opkomst (en verslaving) van de mobiele telefoon zal zorgdragen voor een toename van bijziendheid (onder de twintigers heeft inmiddels bijna de helft last van bijziendheid) en dat steeds meer jonge mensen ernstige rug-en nekklachten ontwikkelen zoals een bochel of hernia. Zo’n 40 procent van de tieners heeft nekklachten (de app-nek)

Niet te stoppen
Momenteel lopen nog diverse andere (wetenschappelijke) studies over de impact van de digitale ontwikkeling op de samenleving en op de mens. De uitkomsten zullen niet altijd even prettig zijn. Maar daar de ontwikkeling niet te stoppen is, is het zaak te bekijken hoe we hiermee om zullen gaan of rekening mee gaan houden. Gelukkig zien we al wel dat de ondernemers en retailers zich (on)-bewust bezig houden met deze nevenaspecten. Bijvoorbeeld door het al eerder genoemde aantrekkelijker maken van de winkel en door het actief promoten en belonen van een actievere en gezondere levensstijl. Of door het organiseren van sociale evenementen en het (van vrijblijvend tot zeer directief ) verbieden van mobiele telefoons in horecagelegenheden. Allemaal zaken die direct of indirect van invloed zijn op de maatschappij waarin we leven en op de kwaliteit van ons leven. Zaken die in belang zullen toenemen en waarin retailers, ondernemers een grote rol (kunnen) spelen. Een rol die ten goede komt aan de attractiewaarde en meer klanten zal opleveren.

App-taks
Start hier nu mee, want ik zie de bui al hangen. Het laatste wat ik wil is dat de overheid gaat ingrijpen en dat we in de toekomst naast een mogelijke vet-, zout-en suikertaks ook extra belasting moeten betalen als we online producten kopen of een app openen.

Met zijn onderzoek & resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen. Bezoek www.conspicuous.eu en maak vrijblijvend een afspraak hoe het verschil binnen 1,8 seconde te maken!

Bron: Levensmiddelenkrant