Shoppertalk: Maak er een vrolijke winter van! | Levensmiddelenkrant

Shoppertalk: Maak er een vrolijke winter van!

ZEVENBERGEN - Op 5 en 6 december was ik getuige van een van de mooiste, althans vanuit mijn optiek, omschakelingen binnen retail: van Sint naar Santa. Daar waar de horeca en overige branches steeds vaker Sinterklaas overslaan, is dat binnen de levensmiddelenbranche nog niet het geval.

Het scheelt misschien maar 2 letters, maar wat een operatie is het. Het omkatten van de winkel, het toevoegen van pakweg 500 tijdelijke producten, het plaatsen van extra (demo)meubels en dat het liefst binnen 24 uur. Fantastisch! Wij, de shoppers, worden in de stemming gebracht om er weer een geweldige feestmaand van te maken. Het gaat allang niet meer alleen om 25, 26 en 31 december, maar om heel december, oftewel: het gaat om de reis naar het eind van deze maand. En dat is maar goed ook. Niet alleen voor de omzet, maar ook voor de gemoedstoestand van Nederland.

Winterdip
Meer dan 500.000 mensen hebben last van een winterdepressie. Het aantal mensen dat last heeft van een winterdip (of de herfst- of winterblues) is echter nog vele malen groter! Een op de drie Nederlanders geeft aan hier weleens last van te hebben. De klachten lopen uiteen van lichamelijke klachten (kouwelijkheid en gewrichtsklachten) tot geestelijke klachten. Somberheid en prikkelbaarheid zijn de meest voorkomende kenmerken. Het ingaan van de wintertijd, toenemende regen en het nog donker zijn als de wekker gaat, geven vaak het startschot voor dit ieder jaar terugkerende fenomeen. Bij een derde van de mensen duurt de dip de gehele herfst-en winterperiode, bij een derde duurt dit ongeveer 3 maanden. Kortom, de kans dat u een sombere en prikkelbare shopper tegenkomt, is aanzienlijk. Ben benieuwd of het aantal klachten/incidenten op de winkelvloer ook toeneemt.

Kleur
De feestmaand december gaat absoluut helpen om het merendeel van de mensen die in een winterdip zitten, vrolijker te maken. De retail en horeca zien er op hun ‘paasbest’ uit. Maar hoe zit het met de maanden erna? Januari is nooit een leuke maand, en dit jaar al helemaal niet vanwege de btwverhoging. In februari en maart is ook weinig te beleven. Pas als de zomertijd op 31 maart ingaat en Pasen in aantocht is (21 april) kunnen de mensen uit hun winterdip getrokken worden. Er zijn een aantal mogelijkheden om uw shopper, uw klant, een beetje vrolijker te maken gedurende deze grijze maanden. Ik zal er twee uitlichten. De weermannen en -vrouwen praten gedurende deze periode vaak over grijs weer. Het woord zegt het al, in de winter worden de kleuren als het ware onttrokken. Dit maakt mensen somber. Door vaker gebruik te maken van de kleuren geel, groen en rood in uw etalage en/of in uw winkel kunt u de gemoedstoestand van uw shopper positief beïnvloeden. Ook de verlichting kan voor verlichting zorgen. Door afname van het aantal zonne-uren zijn wij, de mens, sowieso iets gevoeliger voor licht gedurende de donkere maanden. De lichtval in de etalage en winkel, alsmede de hoeveelheid licht van buiten verschillen per seizoen. Door uw lichtplan en kleurentemperatuur aan te passen aan de (winterse) omstandigheden springen uw producten er niet alleen beter uit, maar door het aantal kelvin (K) gericht op te schroeven, zal uw winkel er net iets zonniger uit komen te zien. En dat maakt vrolijk!

Waarom nu al deze moeite doen? Waarom niet de natuur zijn gang laten gaan en de mensen in hun dip laten? Uit diverse (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat somberheid een negatieve impact heeft op ons aankoopgedrag: we trekken minder snel de portemonnee. Mocht u hier niet gevoelig voor zijn, dan zou u dit kunnen doen vanuit ideëel oogpunt door Nederland de komende maanden er iets gezelliger op te maken. Mooie kerstgedachte toch?

Met zijn onderzoek & resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen. Mail naar info@conspicuous.eu en vraag een vrijblijvend afspraak aan hoe het verschil binnen 1.8 seconde te maken!