'Stabiele voedselprijs onder druk' | Levensmiddelenkrant

'Stabiele voedselprijs onder druk'

UTRECHT- De stabiliteit van de voedselprijzen staat onder druk. Dat schrijven kenners van Rabobank in een sectorrapport over vlees, vis en vijftien agrarische grondstoffen als graan en soja. Ze wijzen onder meer op de impact van de Amerikaanse handelsoorlog met China, ziekten en extreem weer die volgend jaar een zware wissel kunnen trekken op het prijsevenwicht.

Qua handelsspanningen zullen volgens Rabobank sojaboeren het hardst worden geraakt. Zeker als China besluit minder sojabonen te importeren. Verder merken ook veebedrijven de impact. Dit door mogelijk hogere prijzen voor voer. Ook kunnen ziekten als de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep handelsstromen in de war schoppen, terwijl ook de impact van weersverandering zich laat raden.
Rabobank wijst er op dat de prijzen voor voedsel al lange tijd relatief stabiel zijn en dat de genoemde risico's mogelijk niet allemaal doorzetten. Wel moeten er volgens de bank voorzorgsmaatregelen getroffen worden voor een in potentie ‘moeilijk en zorgwekkend 2019’.

Bron: ANP