Supermarkten gaan eisen leveranciers aanscherpen | Levensmiddelenkrant

Supermarkten gaan eisen leveranciers aanscherpen

LEIDSCHENDAM - UPDATE - Supermarkten gaan de geëiste certificering voor alle huismerk-leveranciers aanscherpen met een verplichte module genaamd Food Fraud, melden het CBL en de FNLI. Overige leveranciers werken er ook hard aan.

De Global Food Safety Initiative - onderdeel van het mondiale Consumer Good Forum - lanceert eind deze maand een speciale module die gericht is op fraude in de voedselketen: Food Fraud. Leveranciers van huismerken van supermarkten moeten in de toekomst deze module aan hun voedselveiligheidssysteem toevoegen. Dat zegt Miranda Boer van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel tegenover Levensmiddelenkrant. “Dit geldt in eerste instantie voor alle huismerkleveranciers, maar overige leveranciers werken er ook hard aan om te voldoen aan de nieuwe eisen”, benadrukt Boer.

Commotie
De belangenbehartiger van ruim 4300 Nederlandse supermarkten zegt het onbegrijpelijk te vinden dat een bedrijf nu een jaar nadat alle commotie rondom vlees is ontstaan, blijkbaar nog steeds de administratie en kwaliteitssystemen niet op orde heeft. Hiermee doelt de koepel op het vermeende recente schandaal dat speelt bij vleesverwerker Van Hattem uit Dodewaard. “Eerder deze week hebben supermarktketens die als mogelijke afnemer van het bedrijf werden genoemd al hun verantwoordelijkheid genomen door uit voorzorg producten uit de schappen te halen en consumenten te informeren." Supermarktketens DekaMarkt, Deen en Vomar werden overvallen door het nieuws over mogelijk gesjoemel met paardenvlees in rundvlees en haalden daarom rap verdachte producten uit hun schappen. "Het is goed dat ook de overheid nu maatregelen neemt en dit soort bedrijven hard aanpakt.”

Voorzorg
Bedrijven die een loopje nemen met het vertrouwen van hun leveranciers en de consument, hebben geen bestaansrecht in de voedselproductieketen vindt het CBL. “Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat wat op het etiket staat, ook in de verpakking zit. Voor fraudeurs en sjoemelaars is in de voedselketen geen plaats”, bepleit Boer namens de gehele supermarktbranche.

FNLI
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), koepelorganisatie voor ondernemers, bedrijven en branches in de Nederlandse levensmiddelenindustrie, sluit zich bij het CBL aan. De spreekbuis vindt het buitengewoon teleurstellend dat, een jaar nadat de zaak bekend werd waarin paardenvlees als rundvlees werd verkocht, er wederom een bedrijf aan het licht is gekomen dat nog niet voldoet aan basisvoorwaarden voor integere producten en veilig handelen en waarbij de administratie om kwaliteit te waarborgen niet op orde is. "Traceerbaarheid van grondstoffen is voorwaarde nummer één voor een betrouwbare keten."

Beschamen
De FNLI is van mening dat bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers en uiteindelijk de consument beschamen en met voeten treden, geen deel uit mogen maken van de voedselketen. "Het is daarom goed dat ook de overheid nu maatregelen neemt en dit soort bedrijven hard aanpakt. De FNLI heeft haar leden geïnformeerd over de recall bij vleesverwerker Van Hattem en verwacht dat afnemers snel in actie zullen komen om alle producten die zich nog in de keten bevinden, terug te halen", zegt een woordvoerder.

Bron: Levensmiddelenkrant