UvA ontwikkelt super voor diabetici | Levensmiddelenkrant

UvA ontwikkelt super voor diabetici

AMSTERDAM- Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam gaan een virtuele supermarkt ontwikkelen, speciaal voor mensen met diabetes type 2.

Met deze toepassing kunnen gebruikers zichzelf trainen om verleidingen beter te weerstaan en zo gezondere keuzes te maken. Het project wordt gefinancierd door het Diabetes Fonds en ZonMw in het kader van Diabetes Doorbraakprojecten. Een team van communicatiewetenschappers en psychologen van de Universiteit van Amsterdam gaat samen met het VUMc aan de slag met een virtuele supermarkt speciaal voor mensen met diabetes. In deze supermarkt kunnen mensen in een virtual reality omgeving boodschappen doen en zichzelf daarmee trainen in het maken van gezondere keuzes.

App
Voor het ontwikkelen van de toepassing, voeren de onderzoekers een studie uit onder gezonde volwassenen, volwassenen met prediabetes en volwassenen met diabetes type 2. Daarbij kijken ze welke rol externe afleidingen (het ongezonde eten dat je in een supermarkt aangeboden krijgt, de drukte in de winkel, de achtergrond muziek) en interne afleidingen (hongergevoel op dat moment) spelen. Het team wil uiteindelijk een app opleveren waarmee mensen zichzelf kunnen trainen om minder aandacht voor interne en externe verleidingen te krijgen en gezonde producten te kopen ook in het echte dagelijkse leven.

Bron: Levensmiddelenkrant/UvA