Van Tol haalt duurzaam koelsysteem naar NL | Levensmiddelenkrant

Van Tol haalt duurzaam koelsysteem naar NL

DELFT - Het is inmiddels geen nieuws meer. Synthetische koudemiddelen zijn binnenkort verboden en dus moeten supermarkten op zoek naar natuurlijke alternatieven. De Delftse ondernemer Hans Meijer zette met de verbouwing van zijn winkel de ‘knop om’ en koos voor het duurzame en kostenbesparende Hydroloopsysteem Freor.

De nu 67-jarige Meijer sloot onlangs zijn supermarkt die al sinds 1885 een begrip is in Delft, om tien dagen later compleet verbouwd weer open te gaan. “Ik ben nog veel te jong om met pensioen te gaan en de mensen in de buurt, waaronder veel studenten, hechten veel waarde aan deze zaak. Mijn winkel was echter toe aan een opknapbeurt. Dan kun je ervoor kiezen om de zaak alleen voor het oog te moderniseren, maar daar geloof ik niet in. Daarom hebben we meteen alles aangepakt.” Bij die complete metamorfose hoort ook de plaatsing van nieuwe koelingen. Voor de installatie hiervan nam Meijer contact op met familiebedrijf Koelservice Van Tol. Vader Gert van Tol en zoon Jordi hebben samen met accountmanager Paul Wertwijn meer dan veertig jaar kennis in de koeltechniek.

Uitvinder
“In 2020 mogen er geen koelinstallaties geplaatst worden die gebruikmaken van R404A en in 2022 worden soortgelijke vervangers ook aan banden gelegd. Met de nieuwe regels in aantocht gingen we op zoek naar een milieuvriendelijke koeloplossing. We kwamen in aanraking met Freor. Een Hydroloopsysteem uit Litouwen, dat propaan als koudemiddel gebruikt en waar de warmte wordt afgevoerd door een glycolsysteem”, vertelt Jordi van Tol. In oktober ging de jonge Van Tol samen met Wertwijn naar de hoofdstad Vilnius om de moderne fabriek te bekijken waar het koelsysteem gemaakt wordt. Ook bezochten ze daar een aantal supermarkten die al gebruikmaken van deze unieke manier van koelen. “Het bijzondere is dat de eigenaar van deze fabriek geen commerciële man, maar echt een uitvinder is. Hij gaat dus duidelijk op zoek naar de beste, meest milieuvriendelijke manier van koelen. Met die gedachte heeft hij dit systeem ontwikkeld”, zegt Wertwijn.

Kostenbesparend
Wertwijn en Van Tol waren zo enthousiast over het in Litouwen ontwikkelde Hydroloop Hybridsysteem dat Koelservice Van Tol sinds oktober importeur, leverancier en servicepartner is van Freor. “Voor ons staat dit echt voor het nieuwe koelen. We zijn de enige in Nederland.” Waar de oude systemen 50 kilogram koudemiddel R404a verbruiken, heeft het Hydroloop Hybridsysteem nog maar 1,3 kilogram milieuvriendelijk koudemiddel R290 nodig. Het Hydroloopsysteem valt mede daardoor binnen de EIA, de subsidie voor energieinvesteringsaftrek. “Dat is echt een voordeel, ik heb een kwart van m’n investering teruggekregen”, zegt ondernemer Meijer. De instapkosten voor veelgebruikte en eveneens milieuvriendelijke CO2-systemen liggen bovendien vele malen hoger dan die van Freor. “Voor de kleine ondernemer scheelt dat zo 30 procent in kosten buiten het EIA-voordeel. Dankzij het warmteterugwinsysteem hebben we nu bovendien een perfecte constante temperatuur van 16 à 17 graden in de winkel”, benadrukt Meijer. Het Freor-systeem leent zich met name goed voor supermarkten met een wat kleinere en middelgrote oppervlakte, legt Van Tol uit. “Voor echt grote supers is dit systeem niet zo interessant. Maar voor kleine ondernemerswinkels is het echt een goed en minder kostbaar alternatief.” Koelservice Van Tol is geen bedrijf dat even langskomt, het systeem installeert en daarna weer weg is, Het bedrijf denkt graag mee over de beste oplossing per ondernemer. Wertwijn: “We willen een gelijkwaardige partner zijn.”

Stekkerklaar
Meijer erkent dat hij het in het begin behoorlijk spannend vond om het Freor-systeem te laten installeren. Meijer: “Deze manier van koelen wordt in Nederland nog bijna nergens toegepast. Na kennismaking met Van Tol had ik er echter het volste vertrouwen in. Het zijn geen cowboys.” Koelservice Van Tol was in totaal vijf dagen bezig in de verbouwde winkel van Meijer om het koelsysteem te installeren. “We leveren de koelmeubelen stekkerklaar aan en de rvsleidingen worden geperst, waardoor we niet veel tijd kwijt zijn voor de installatie. Als het systeem werkt, lezen we het op afstand digitaal uit. We kunnen zo zien of alles nog naar behoren werkt en meteen schakelen als er iets niet meer op orde is.” Het Freor koelsysteem is inmiddels ook geïnstalleerd bij de Spar in St. Maartensvlotbrug en bij de Coop in Nederhemert. Een aantal andere ondernemers heeft ook al aangegeven interesse te hebben. Koelservice Van Tol gelooft heilig in Freor en komt graag met ondernemers in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: Levensmiddelenkrant