Fabrikanten

Vleeskeuring weer taak van de overheid

DEN HAAG- UPDATE - Na diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer een zaak van de overheid. Keuringsinstelling KDS die nu controleert in de slachthuizen, gaat in de nieuwe opzet onder de vlag van de overheid werken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wordt vooral toezichthouder en handhaaft als bedrijven zich niet aan de regels houden.

Joost Agterhoek |

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat vrijdag bekend. Ze kondigde ook aan dat bij de NVWA zaken die te maken hebben met keuring en toezicht strakker van elkaar worden gescheiden. Met de maatregelen reageert Dijksma op onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit bleek dat de risico’s in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan.

Zuivel
Het toezicht op zuivel, eieren en plantaardige producten verandert ook, maar daar neemt Dijksma nog even de tijd voor. Daar gaan ook veel zaken goed en we willen het kind niet met het badwater weggooien, aldus de bewindsvrouw.

Fraudeboete
Na onder meer het schandaal met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees kondigde het kabinet al aan dat de NVWA slagvaardiger moet optreden. Vooral bedrijven die keer op keer in de fout gaan, zullen dat voelen, voorspelt Dijksma. De boete voor bedrijven die frauderen met voedsel is flink verhoogd, tot maximaal 810.000 euro.

Vion
Vleesverwerker Vion is positief over de voorstellen om de vleeskeuring weer onder te brengen bij de overheid. 'Dit versterkt het overheidstoezicht op het slachten van dieren en heeft een positief effect op afzetmogelijkheden van Nederlands vlees buiten de EU', zegt Vion in een persbericht. 'Het weer volledig onderbrengen van de vleeskeuring bij de overheid is in dit verband logisch. Dit maakt bij de exportlanden definitief een einde aan twijfels over onze systematiek van keuring. Ook gaat Nederland in de pas lopen met andere belangrijke productielanden, die vasthouden aan de vleeskeuring door overheidsmedewerkers. De nieuwe voorstellen in Nederland zijn een stimulans voor de duurzaamheid van de afzet van het hoogwaardige Nederlandse vlees in landen buiten de EU. Vion gaat ervan uit dat er met de overheid afspraken worden gemaakt over de beheersing van de kosten', eindigt Vion het bericht.


 

 

Bron: ANP

svo_opleiding_vlees_slager_2_900x525.jpg