VSK: ‘Neutrale verpakkingen zijn niet effectief’ | Levensmiddelenkrant

Staatssecretaris Blokhuis maakt Nationaal Preventieakkoord bekend

VSK: ‘Neutrale verpakkingen zijn niet effectief’

(PREVENTIEAKKOORD) DEN HAAG - De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) is verbijsterd over het Nationaal Preventieakkoord. “De maatregelen die voorliggen zijn irrationeel, betuttelend en dragen niet bij aan de doelstelling om roken te ontmoedigen”, reageert de vereniging.

“Je kunt je afvragen of ze het beste voor hebben met de rokers, of dat hier andere rekeningen worden vereffend”, zegt VSK-directeur Jan Hein Sträter. “Immers, de maatregelen die voorliggen schieten hun doel voorbij en zijn niet bewezen effectief.” Sträter zegt onder meer dat er volgens het akkoord in 2020 neutrale verpakkingen voor tabaksproducten moeten komen ,terwijl in Australië en Frankrijk duidelijk is gebleken dat deze maatregel helemaal niet effectief is." De VSK is van mening dat het invoeren van neutrale verpakkingen een grove inbreuk is op het intellectueel eigendom.

Ondernemers
VNO-NCW is ook niet te spreken over het rookakkoord. De werkgeversorganisatie klaagt in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat de beslissingen zonder overleg met relevante ondernemers zijn genomen, zoals eigenaren met tabakszaken. Dat zou leiden tot ‘onuitvoerbaar beleid’ voor deze winkeliers, waarbij regelgeving ‘vooral gestoeld lijkt op symboolpolitiek in plaats van effectiviteit’. De verplichting sigaren te verstoppen achter een deur zou daar een voorbeeld van zijn.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops