‘Wij gieten onze Albert Heijn in een eigen sausje’ | Levensmiddelenkrant

‘Wij gieten onze Albert Heijn in een eigen sausje’

GEMERT –  De  provinciewinnaars van de ZO²Z Award zijn weer bekend. Levensmiddelenkrant zet hen in de schijnwerpers. Vader en zoon Rob en Arjan de Vries zijn samen uitgeroepen tot ZO²Z-winnaars van Noord-Brabant.

Al meer dan zesentwintig jaar is de Albert Heijn van ondernemersfamilie De Vries een vertrouwd gezicht in Gemert. De supermarkt vormt naar eigen zeggen een centrale rol in de samenleving. En dat is precies een van de punten waarop de ondernemers zijn genomineerd voor de ZO²Z award 2015.

Als sinds 1987 is Rob de Vries verbonden aan de supermarkten in Gemert. Tot 2001 was hij bedrijfsleider in de winkel van ondernemer Rooijmans. Maar in dat jaar kwam zijn droom uit. De Vries werd eigenaar van de winkel. Het kruideniersbloed van de familie De Vries kruipt waar het niet gaan kan, want sinds 2009 zit ook zoon Arjan in het bedrijf. Volgens de jonge De Vries is een ding al die jaren hetzelfde geweest: de mens staat centraal. “Van de klant tot je medewerkers en wij als ondernemers zelf, je hebt elkaar keihard nodig. Iedereen is even belangrijk”, zegt Arjan de Vries. De ondernemer vindt het daarom ook belangrijk om dicht bij zichzelf te blijven. “Ik doe het op mijn manier. Ik werk onder een formule, maar giet daar wel mijn eigen sausje overheen.”

Lego
De Vries is zeer betrokken bij zijn lokale marktgebied. Hij sponsort niet alleen sportverenigingen, maar ook de plaatselijke toneelvereniging en initiatieven zoals bijvoorbeeld een kindervakantieweek. De Vries geeft hier graag zijn eigen draai aan. “Ik kan de voetbalvereniging wel sponsoren met een fust bier, maar ik regel liever een aantal bussen om supporters te vervoeren naar belangrijke wedstrijden. Je moet als ondernemer creatief zijn in dit soort dingen. Voel de markt aan. Waar help je de mensen in je marktgebied nu echt mee?” De Vries vindt het overigens belangrijk dat hij hierin niet alleen staat. “Andere supermarkten moeten ook aanhaken. Helaas staan filialen hier vaak anders in dan collega-ondernemers.”
Naast de formule-acties biedt De Vries zijn klanten graag eigen acties aan. Dan gaat het niet alleen over voetbalplaatjes van de lokale voetbalvereniging of een mokkenactie met afbeeldingen van Gemert. De klanten van De Vries kunnen bijvoorbeeld ook sparen voor hun eigen Lego miniatuurversie van Albert Heijn Gemert.

Luisteren
Het behalen van de titel Provinciewinnaar ZO²Z hebben de ondernemers als uitgebreid gevierd met hun klanten én het personeel. “Er stond een grote taart in de kantine en aan mijn klanten heb ik 3000 appeltaartjes uitgedeeld. Ik ben blij met de overwinning in de provincie Noord-Brabant. Maar het is niet zo dat ik hier alleen verantwoordelijk voor ben. Mijn medewerkers zijn net zo belangrijk”, zegt De Vries. “Als ondernemer moet je er zijn voor je medewerkers en aandacht voor ze hebben. Ik vind het belangrijk om goed naar ze te luisteren en te weten wat er speelt. Wij stimuleren ook dat medewerkers zelf met ideeën en initiatieven komen. Dat is voor iedereen beter. We vormen een echt team, van jong tot oud”, aldus de jonge ondernemer. 

Bron: Levensmiddelenkrant