Zwanenberg wil vleeswarentak verkopen aan Ter Beke | Levensmiddelenkrant

Zwanenberg wil vleeswarentak verkopen aan Ter Beke

ALMELO - Zwanenberg Food Group heeft het voornemen haar Business Unit Fresh (gesneden vleeswaren, ambachtelijke vleeswaren) te verkopen aan Ter Beke NV, gevestigd in Waarschoot (België). Onder deze Business Unit vallen de productielocaties van Zwanenberg in Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer.

Zwanenberg wil zich richten op de verdere groei van haar overige activiteiten in Ambient Foods (conserven) en producten onder de merken Kips en Huls. De Ondernemingsraad wordt om advies gevraagd; de vakbonden zijn geïnformeerd, evenals de medewerkers. Ronald Lotgerink, ceo van Zwanenberg Food Group: “Tijdens de oriëntatiefase is gebleken dat Ter Beke bijzonder geschikt is om de Business Unit Fresh naar een nieuwe fase te begeleiden. Ter Beke heeft in de afgelopen jaren bewezen dat zij als geen ander in staat is om efficiëntie te combineren met verdere groei.” De verkoop van de versactiviteiten aan Ter Beke passen volgens Lotgerink bij de strategie van Zwanenberg om zich verder te specialiseren in producten die lang houdbaar zijn, zoals conserven. “Daarnaast willen wij groeien in snacks en met de merken Kips en Huls.”

Retail en out-of-home
De Business Unit Fresh van Zwanenberg realiseert een omzet van 130,6 miljoen euro en omvat drie vestigingen. In Aalsmeer worden vleeswaren gesneden en voorverpakt voor de retail- en de out-of-homemarkt. In Borculo en Zoetermeer worden onder meer ambachtelijke vleeswaren geproduceerd. Voornaamste afnemers van de productgroepen zijn retailers (supermarktketens, detailhandel) en de out-of-homemarkt: onder andere zorg- en onderwijsinstellingen, benzinestations en bedrijfscateraars.

Ter Beke
Ter Beke is een Belgische verse voedingsgroep die een uitgebreid assortiment kwalitatieve verse voedingsproducten en bijbehorende diensten produceert en vermarkt in tal van Europese landen. Vandaag is zij vooral gespecialiseerd in productie en verkoop van vleeswaren en koelvers bereide gerechten vanuit negen vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Polen. Bij Ter Beke werken ongeveer 2.000 medewerkers. Ter Beke is sinds 1986 genoteerd op Euronext Brussel en realiseerde in 2016 een omzet van 418,6 miljoen euro.

Zwanenberg Food Group
Met 1.600 medewerkers en een omzet van circa 400 miljoen euro (2016) behoort Zwanenberg Food Group tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren, vleesconserven en snacks.  Zwanenberg beschikt over twaalf eigen productielocaties in Nederland (zeven), het Verenigd Koninkrijk (drie) en de Verenigde Staten (twee). Het concern exporteert vleesconserven (onder andere onder de merknaam ZWAN) naar meer dan honderd landen wereldwijd.

Unilever
In juli 2017 kondigde Zwanenberg een strategische samenwerking aan met Unilever. Deze samenwerking houdt in dat Unilever haar vlees-, saus- en soepfabriek in Oss verkoopt aan Zwanenberg Food Group en zelf de producten (onder andere onder de merknaam Unox) blijft vermarkten. 

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops