afbeelding 8.jpg

Fabrikanten

Sunt opent bananenpureefabriek voor afgekeurde bananen

AMSTERDAM – Voedselbedrijf Sunt opent in Geldermalsen The Banana Factory, een fabriek waar bananenpuree wordt gemaakt van geredde bananen. Jaarlijks wordt 120.000 ton afgekeurde bananen vernietigd als gevolg van de douaneregelgeving. Sunt importeert nu deze bananen alsnog om ze in Geldermalsen te verwerken tot puree.

Redactie |

Bananen die tijdens het transport beginnen te rijpen of beschadigd raken worden voor de importeur waardeloos omdat ze niet meer als ‘verse banaan’ kunnen worden verkocht. Dat geldt dan voor de hele doos van 18 kilogram. Door deze dozen te vernietigen hoeft er geen importheffing betaald te worden. “Deze regels werken verspilling in de hand”, vindt oprichtster van Sunt Laura Hoogland. “Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0 procent, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen.” Hoogland voert een lobby om de regels te veranderen. In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen om voor de afgekeurde bananen een aparte goederencode te hanteren waardoor er een apart importtarief kan worden gehanteerd.

Afbeelding 3.jpg

In de fabriek kunnen door een geautomatiseerd proces de bananen rijpen, gesorteerd en gepeld worden. Dit maakt de fabriek uniek in de wereld. De bananenpuree, die nu geïmporteerd wordt uit Midden-Amerika, wordt door Sunt gebruikt om bananenbrood en ‘baked donuts’ te maken. Het bedrijf krijg hulp bij het innovatieproces in de fabriek van voedselfabrikant Coroos die is gespecialiseerd in het verduurzamen van fruit, groente en peulvruchten.

Door te lobbyen en samen te werken met fruitimporteur Fyffes krijgt Sunt nu geredde bananen uit de haven van Antwerpen. Als het aan Hoogland ligt komen daar heel binnenkort ook de bananen uit de haven van Rotterdam bij. Ze gaat ook in gesprek met grote retailers uit binnen- en buitenland om ook onverkoopbare bananen uit de supermarkten te krijgen. Sunt is ook van plan om en Duitsland en Engeland fabrieken te open om zo veel mogelijk van de 120.000 ton afgekeurde bananen puree te kunnen maken.

Bron: Levensmiddelenkrant