iStock-1461160393.jpg

Fabrikanten

VWS: Nutri-Score officieel het voedsel-keuzelogo van Nederland

DEN HAAG – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de zogenoemde Nutri-Score vanaf volgend jaar aangewezen als het voedselkeuzelogo dat Nederlandse fabrikanten en supermarkten mogen gebruiken op levensmiddelen. Het logo maakt in een oogwenk inzichtelijk hoe gezond het product zou zijn.

Yentl Bocxe Strik |

In het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 is afgesproken om in Nederland een voedselkeuzelogo in te voeren. Het van origine Franse systeem wordt al in meerdere Europese landen gebruikt en werd de afgelopen jaren op verzoek van Nederland wetenschappelijk onder de loep genomen. Daarop is de rekenmethode herzien, waardoor het volgens VWS beter past bij de Nederlandse situatie. Zo verbetert het onderscheid tussen volkorenbrood en witbrood sterk, omdat volkorenbrood meestal een A krijgt en witbrood voornamelijk een C.

Extra handvat
Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen vindt dat we Nutri-Score moeten zien als iets extra’s voor in de supermarkt. “Zoveel mogelijk eten binnen de Schijf van Vijf blijft voor iedereen het gezondste advies. Daarbovenop biedt de Nutri-Score een extra handvat om de betere keuze te maken, bijvoorbeeld voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Op een hele eenvoudige manier met kleuren en letters die we inmiddels allemaal wel herkennen.” Nutri-Score is een vrijwillig logo en mag vanaf 1 januari 2024 officieel worden gebruikt. Fabrikanten die Nutri-Score al hebben ingevoerd moeten dit vanaf 1 juli 2024 hebben aangepast aan de nieuwe rekenmethode.

"Nieuwe rekenmethode geeft invulling aan afspraak uit Nationaal Preventieakkoord"

Goede communicatie
Het CBL geeft aan blij te zijn met het besluit van het ministerie van VWS. De belangenbehartiger van de supermarktbranche is steeds met het ministerie in gesprek geweest en heeft ook aangegeven dat supermarkten tijd nodig hebben om de verpakkingen van huismerken te voorzien van het Nutri-Score-logo. “Onze inschatting is dat dit medio 2024 voor de meeste producten het geval zal zijn”, aldus het CBL.
Ook de komende periode zal het CBL met het ministerie in gesprek blijven, opdat Nutri-Score soepel en snel kan worden ingevoerd.
Onderdeel in dit proces is een goede communicatie naar consumenten, zodat zij weten hoe ze het voedselkeuzelogo dienen te gebruiken. Supermarkten willen de communicatie vanuit de overheid maximaal ondersteunen, aldus het CBL.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.