‘Supers moeten voorlopers zijn in strijd tegen verspilling'

AMSTERDAM- De foodretail speelt een cruciale rol bij de bestrijding van voedselverspilling, stelt ABN Amro in het rapport ‘Verzet tegen voedselverspilling noodzaak en kansen voor de supermarkt’. Retailers kunnen in de eigen onderneming, maar vooral ook in de relatie met de consument flink invloed uitoefenen, en ze zouden dit volgens de bank ook moeten doen.

Marije de Leeuw |

ABN Amro heeft hier drie redenen voor. Ten eerste stelt de bank dat consumenten al veel verder zijn met duurzame voeding dan foodretailers denken dat ze zijn. Daarnaast kan een supermarkt die niet of nauwelijks verduurzaamt, door een snel veranderend consumentengedrag uiteindelijk een ‘Nokia-moment’ beleven. Dit bedrijf was ooit de marktleider in mobiele telefoons, maar het onderschatte de opkomst van smartphones en paste zich te laat op de wensen van de markt aan. Abn Amro schrijft dat supermarkten moeten voorkomen dat ze te laat meegaan in de ontwikkeling naar meer duurzaam omgaan met voedsel. Ten derde levert de strijd tegen voedselverspilling volgens de bank ‘goodwill’ op bij consumenten. Als voorbeeld noemt ABN Amro de campagne tegen de verspilling van lelijke groeten en vruchten van de Franse supermarktketen Intermarché, die 24 procent meer klanten naar hun winkels trok.

Invloed
Volgens ABN Amro kunnen foodretailers meerdere dingen doen in de strijd tegen voedselverspilling. Ten eerste zouden ze moeten beginnen aan de inkoopkant van hun organisatie. Supermarkten hebben volgens de bank veel invloed op de omstandigheden waaronder voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd. ‘Selecteer leveranciers die voedselverspilling tegengaan en dat ook belangrijk vinden’, staat in het rapport. Daarnaast kunnen formules volgens het onderzoek slimmer omgaan met hun voorraad. Als voorbeeld noemt de bank de manier hoe Delhaize producten behandelt. Deze supermarktketen legt artikelen met een langere houdbaarheid pas later in het schap. Zo voorkomt Delhaize dat klanten eerst naar die producten grijpen en die met een vroegere datum laten liggen.

Reststromen
Ook denkt de bank dat foodretailers met ‘flexibele pricing’ (producten met een aflopende THT goedkoper aanbieden), kortere ketens (meer rechtstreeks afnemen van lokale producenten), het gebruik van reststromen (zoals Jumbo in haar Foodmarkt overschotten gebruikt om maaltijden te bereiden) in de eigen onderneming veel producten kunnen redden die anders bestemd zouden zijn voor de prullenbak.

Consument
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat supermarktketens de consument ook veel meer kunnen beïnvloeden. Onder andere door betere en oprechte voorlichting, door verspilling neer te zetten als thema in de winkel (daardoor creeër je weer goodwill) en door te komen met nieuwe proposities, zoals maaltijdboxen. Deze verminderen volgens de bank ook het aantal producten dat in de prullenbak belandt, doordat de samenstelling van de boxen is afgestemd op het aantal personen in een huishouden.

Samenwerking
Tot slot kan voedselverspilling volgens ABN Amro beter worden aangepakt door samenwerking binnen de keten. Bedrijven zouden onder andere moeten investeren in data en kennis, zodat ze meer inzicht krijgen in verliezen en reststromen en concreet naar oplossingen kunnen zoeken. Ook nieuwe bewaartechnieken ontwikkelen, het gebruik van duurzaamheids-KPI’s, het ontwikkelen van app’s en door het analyseren van consumentengedrag kan verspilling worden voorkomen, stelt de bank. Tot slot kunnen minder producten in het schap ook helpen: dit leidt tot minder keuzestress bij consumenten en producten van hogere kwaliteit leiden tot minder afval.

 

Bron: Levensmiddelenkrant

ah_en_weggooien_artikelen_zonder_koeling-7809_derving_voedselverspilling.jpg