Action truck 2.jpg

Action gaat over op biodiesel

ZWAAGDIJK – Na een pilot is het nu zover: 150 vrachtwagens van Action rijden vanaf de dc’s in Zwaagdijk en Echt op HVO 100 biodiesel. Hiermee zegt Action uitstoot van vrachtwagens met 90% te verminderen. Een belangrijke stap dus in de duurzaamheidsdoelstellingen van de discounter.

Redactie |

De pilot van Action, waar 10 eigen vrachtwagens aan meededen, liep van 1 juli 2021 tot maart 2022. De pilot werd uitgevoerd om beter inzicht te krijgen in de invloed van HVO 100, oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, op het brandstofverbruik, het gebruik van de vrachtwagens en mogelijke technische gevolgen of vereiste aanpassingen. De vrachtwagens bleken vergelijkbaar of zelfs beter te presteren op HVO 100, er was minder geur bij het tanken en het brandstofverbruik nam niet toe.

De brandstof kan geproduceerd worden uit diverse soorten grondstoffen. Action heeft ervoor gekozen om een product te gebruiken dat 100% gegarandeerd is geproduceerd uit gerecyclede plantaardige oliën, zoals gebruikte frituurolie. Dit om het risico uit te sluiten dat de productie van de biodiesel bijdraagt aan ontbossing. Door de HVO biodiesel te gebruiken draagt Action bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpt het bedrijf de impact op het milieu te verminderen.

Voor deze overstap is Action een samenwerking aangegaan met een brandstofpartner. Deze voorziet de Nederlandse dc’s van HVO 100 op de pomp. Vrachtwagenchauffeurs kunnen daardoor moeiteloos tanken zonder onderbrekingen in hun dagelijkse activiteiten.

Bron: Levensmiddelenkrant