Formules

Ondernemers

Fabrikanten

E-commerce

Afvalfonds vraagt uitstel Statiegeldsysteem op blik

LEIDSCHENDAM – Stichting Afvalfonds Verpakkingen wil de ingangsdatum van het statiegeldsysteem op blik, waarvan de wettelijke ingangsdatum staat op 31 december 2022, verlaten naar april 2023. De stichting zegt dat er meer voorbereidingstijd nodig is om een betrouwbaar statiegeldsysteem te kunnen opbouwen. “Uiteindelijk is er maar één belang en dat is dat zwerfval daadwerkelijk voorkomen gaat worden”, stelt de stichting in een persbericht.

Yentl Bocxe Strik  |

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloot eerder een preventieve last onder dwangsom op te leggen aan de betrokken partijen wanneer het statiegeldsysteem niet gereed is per 31 december 2022.
“Uiteraard zijn wij ons bewust van de wettelijke ingangsdatum van 31 december 2022 voor statiegeld op blik. Wij kunnen echter pas instaan voor een robuust en betrouwbaar statiegeldsysteem voor blik vanaf 1 april 2023. Alleen dan kunnen we chaos voorkomen en daardoor de doelstelling van het statiegeldsysteem op de langere termijn behalen”, aldus stichting Afvalfonds.

Grondstoffenschaarste
Momenteel wordt het plan voorbereid door het Afvalfonds en alle betrokken partijen om de adaptatie per 1 april 2023 op landelijk niveau mogelijk te maken.
Door deze verandering kan bruikbaar materiaal worden gerecycled en zal zwerfafval verder kunnen worden teruggedrongen. Het ultieme doel van de stichting is dat geen enkele verpakking meer verloren gaat als grondstof. “Hiermee levert het verpakkend bedrijfsleven haar bijdrage aan het tegengaan van grondstoffenschaarste en klimaatverandering”, aldus het persbericht van de stichting.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

bixabay_-blikje_afval_statiegeld.jpg