Formules

AH controleert bio-aardappelen op koper

NIEUWVEEN - Aardappelboeren gebruiken koper als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen. Albert Heijn zegt in een reactie controles uit te laten voeren, maar niet over te gaan tot andere preventieve maatregelen. “We kennen onze telers en die houden zich aan de wet.”

Joost Agterhoek |

Controle-organisatie Skal die toeziet op biologische teelt in Nederland bevestigt berichtgeving van vakblad Boerderij over de inzet van koper door aardappelboeren. Koperoxichloride, zoals de stof voluit heet, is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden gebruikt als bladmeststof. Boeren maken volgens Skal misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Imagoschade
Boeren hebben dit jaar buitengewoon veel last van aardappelziekte phytophthora. Dat is voor Skal geen excuus om koper in te zetten. Het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel past volgens de organisatie niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en het kan leiden tot imagoschade bij de consument.

NVWA
De VVD heeft Kamervragen gesteld over het gebruik van koper in de sector. De partij wil van de staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Milieu) weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat eventuele overtredingen niet juridisch aan te tonen zouden zijn. Kamerlid Helma Lodders vraagt zich ook af of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet kan ingrijpen.

Controles
Albert Heijn laat de komende tijd controles uitvoeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten, maar gaat niet over tot andere preventieve maatregelen. "We kennen onze telers en die houden zich aan de wet, maar er is nu een roep om strengere controles. Mocht blijken dat er toch iets aan de hand is, dan nemen we vervolgstappen", zegt een woordvoerder. Branchegenoot Jumbo wilde niet direct reageren.

Bron: ANP

132804-035-a900x525.jpg