soybean-1831703_1280.jpg Foto: Pixabay

Formules

AH en Jumbo onderzoeken sojaketen

ZAANDAM/VEGHEL – De twee grootste supermarktketens van Nederland, Albert Heijn en Jumbo, doen onderzoek naar het verband tussen sojaleverancier Bunge en de ontbossing van de Cerrado.

Redactie |

De twee partijen doen hier onderzoek naar, omdat een nieuw Mighty Earth-onderzoek laat zien dat Bunge betrokken is bij het ontbossen van 11.351 hectare in de bedreigde Cerrado-savanne in Brazilië. Nederlandse supermarkten hebben zich gecommitteerd aan een ontbossings- en conversievrije sojaketen in 2025, met 2020 als uiterste datum voor ontbossing. Daarnaast is er uitgesproken steun te bieden aan het Cerrado Manifest. Dat heeft als doel om vernietiging van het gebied te stoppen. 

Grootste soja-importeur
Bunge is een belangrijke speler in de sojabonenmarkt en ook in Nederland. Zo is er in Amsterdam een sojabonen ‘crusher’, dat sojaschroot maakt voor veevoer. Nederland is tevens de grootste soja-importeur uit Brazilië. Deze soja wordt geleverd aan diervoederbedrijven, die vervolgens leveren aan Nederlandse boeren die hun vlees, zuivel en eieren verkopen aan supermarkten.

Bron: Levensmiddelenkrant