amsterdam-ge4448901b_1920.jpg

E-commerce

Amsterdam stuurt bestemmingsplan flitsbezorgers naar raad

AMSTERDAM – Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft het speciale bestemmingsplan voor flitsbezorgers naar de gemeenteraad gestuurd. Als de raad akkoord gaat, heeft de gemeente een instrument om op te treden tegen de zogenoemde darkstores in gemengde woon-werkgebieden. Dat meldt Het Parool.

Redactie |

De afgelopen weken lag het plan ter inzage en kon iedereen zijn mening geven. Het ligt voor de hand dat de flitsbezorgers zelf het op veel punten niet eens zijn met het bestemmingsplan. De bezorging door gewone supermarkten en eetgelegenheden waren volgens de flitsbezorgers niet anders dan hun bedrijfsmodel. De gemeente was het daar niet mee eens, supermarkten hebben ook een buurtfunctie en ‘op locatie bereide’ maaltijden vallen niet onder flitsbezorging, aldus de gemeente.

Overlast
Aan de andere kant vinden burgers dat het plan nog niet ver genoeg gaat. Zo wordt niet alle overlast van de darkstores meer gemeld en is er niet gekeken naar de overlast van de fietskoeriers zelf. Burgers vrezen dat er nog steeds darkstores in gemengde woon-werkgebieden kunnen komen omdat uitzonderingen mogelijk blijven in het plan.

Volgens wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig krijgen burgers eindelijk helderheid als het plan ook wordt gesteund door de gemeenteraad. Als het plan wordt goedgekeurd zullen waarschijnlijk ook alle bestaande darkstores in gemengde woon-werkgebieden opnieuw beoordeeld worden. Of dat dan tot sluiting of verplaatsing naar industriegebieden leidt, valt nog te bezien.

Bron: Levensmiddelenkrant