kroket.jpg

Onderzoek

Beslist.nl: ‘Huismerk frituursnacks bevatten meer vlees’

ARNHEM – Frituursnacks van het huismerk bevatten over het algemeen meer vlees dan die van het A-merk. Dat blijkt uit een onderzoek van Beslist.nl. Ook zijn vega-snacks niet per se gezonder en bevatten Airfryer-snacks meer vet dan frituursnacks.

Erica van der Valk |

Tijdens het grote snackonderzoek vergeleek Beslist.nl ruim 500 snacks die te koop zijn bij de grootste supermarkten in Nederland. Daaruit blijkt dat huismerk-frituursnacks over het algemeen meer vlees bevatten dan de snacks van A-merken. Zo gaat het bij huismerkvarianten van frikandellen om 5,5% meer vlees, bij burgers om 8,9% en bij kipnuggets zelfs om 17,7%.

Maar hou je van een bitterbal? Dan kan je juist wel beter de A-merk variant kiezen. Hier zit zo’n 5,7% meer vlees in dan de bitterballen van de huismerken. Ook de gehaktstaven (+3,3%) en kroketten (+2,2%) bevatten bij bekende merken iets meer vlees.

Frituur versus Airfryer
Vervolgens onderzocht Beslist.nl ook of de airfryer-snack gezonder is dan de frituursnack. Maar dit blijkt niet waar te zijn. Onbereide snacks voor in de airfryer bevatten met 249,8 kcal en 14,1 g vet namelijk meer calorieën en vetten dan onbereide frituursnacks (226,4 kcal, 12,9 g vet) om ze knapperiger te maken.

Vega-snacks niet per se gezonder
Ook de vegetarische snacks zijn niet per se gezonder dan de vleesvariant. Dit komt vooral doordat in vegetarische snacks meer calorieën (+35,4%), vetten (+32,2%) en koolhydraten (+69%) zitten ten opzichte van vleessnacks. Maar wel de helft minder suikers dan de vlees varianten.

Bron: Levensmiddelenkrant