fendt-3369617_1920.jpg

Achtergrond

Boerenprotesten richten zich tegen supermarkten

NIEUWVEEN – De boerenprotesten in diverse Europese landen richten zich grotendeels tegen supermarkten. In ons land was donderdagavond het distributiecentrum van Jumbo in Woerden en de Lidl aan de A7 in Groningen geblokkeerd. Beide blokkades zijn dezelfde avond opgeheven.

Redactie |

In Frankrijk en België zijn diverse distributiecentra van onder andere Lidl, Aldi en Colruyt geblokkeerd door boze boeren.

In Nederland verlopen de protesten nog rustig. Belgische boeren hebben drie grensovergangen van snelwegen met Nederland geblokkeerd. De zeehaven van Zeebrugge is onbereikbaar en duizenden vrachtwagenchauffeurs kunnen daar geen kant op. In Frankrijk heeft de minister van Binnenlandse Zaken de boeren gewaarschuwd weg te blijven uit de grote steden, luchthavens en het grootste versdistributiecentrum in het plaatsje Rungis, vlakbij Parijs. De politie zal volgens de minister ingrijpen als boeren het toch proberen.

Regeldruk
De boeren protesteren vooral tegen de regeldruk vanuit Europa, de lage prijzen en het stikstofbeleid. Er gaan miljarden aan subsidie vanuit de EU naar het gemeenschappelijke landbouwbeleid., in 2019 was dat 38,2 miljard euro. De subsidie is ooit in het leven geroepen om onzekerheden bij boeren op te vangen, bijvoorbeeld bij een mislukte oogst door weersomstandigheden. Maar boeren moeten aan allerlei regeltjes voldoen voordat ze in aanmerking komen voor subsidie. "Boeren krijgen nu pas steun als ze aan een hele reeks (groene) maatregelen voldoen. Zo bestaat "het kalenderboeren", zegt de Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere. "Europa legt dan op voor welke data boeren moeten oogsten, ploegen en zaaien. Maar in onze polders en met ons weer werkt dat gewoon niet." Vandenkendelaere’s partij CD&V heeft nauwe banden met de Belgische Boerenbond, die veel van de protesten bij onze Zuiderburen organiseert.

In Arnhem overhandigde boeren een manifest aan gedeputeerde Maurits von Martels. Daarin eisen de boeren onder andere het terugtrekken van de Green Deal en afschaffing van regels rondom het bemensten van het land.

Bron: Levensmiddelenkrant