Week-NL-Bier-verplaatst.jpg

Fabrikanten

Brouwerijsector heeft wensen voor nieuw kabinet

DEN HAAG – Op de startdatum van de Week van het Nederlandse Bier (donderdag 23 mei) komen Nederlandse brouwers met een aantal wensen voor het nieuwe kabinet. Tijdens de week presenteren de brouwers aangesloten bij Craft en bij Nederlandse Brouwers zich aan het publiek.

Redactie |

Beide brancheverenigingen trekken samen op, niet alleen tijdens de evenementen, maar ook in hun wensen richting het nieuwe kabinet. De organisaties zijn blij dat er geen nieuwe maatregelen, zoals verhoging van de accijns en verbruiksbelasting zijn opgenomen in het hoofdlijnenakkoord. Dit brengt rust bij de Nederlandse brouwers na een zware periode met covid en geeft de ruim negenhonderd brouwers de mogelijkheid om de sector sterker en weerbaarder te maken.

Accijns
De gevolgen van de accijnsverhoging is volgens de brouwers duidelijk voelbaar. Als gevolg hiervan is de Nederlandse biermarkt gekrompen en zijn er in de eerste maanden nog meer Nederlanders hun bier in België en Duitsland gaan kopen. Ze spreken de hoop uit dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer hier aanleiding in zien om de accijns in Nederland meer in lijn te brengen met die in onze buurlanden. Er wordt ook gevraagd om alcoholvrije en alcoholarme bieren zonder toegevoegde suikers volledige vrijstelling van de verbruiksbelasting te geven. In de Eerste Kamer is een motie van die strekking aangenomen voor dranken zonder toegevoegde suikers en Craft en Nederlandse Brouwers hopen dat het nieuwe kabinet de motie alsnog uitvoert.

Aanpak
De aanpak van de afspraken die gemaakt zijn rond problematisch alcoholgebruik in het Nationaal Preventieakkoord werken, stellen de brouwers. In het buitenland zijn de niveaus een stuk ongunstiger, zelfs in landen waar strenge regels gelden zoals in de Scandinavische landen. Voor de doelstellingen voor overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik tijdens zwangerschap liggen de brouwers ruim op schema. Het aantal minderjarigen dat drinkt, stijgt helaas weer. De brouwers willen vanuit hun verantwoordelijkheid hun bijdrage leveren aan een gedifferentieerde en gezamenlijke aanpak rond minderjarigen en alcohol. Ze hopen het nieuwe kabinet aan hun zijde te vinden om gezamenlijk te werken aan een gezonde generatie.

Biercultuur
Craft voorzitter Jos Oostendorp: “De Nederlandse biercultuur wordt gekenmerkt door een enorme variëteit aan bierstijlen en biersmaken. Onze biercultuur wordt gedragen wordt door prachtige brouwerijen, van klein tot groot. De brouwerijen zijn in heel Nederland te vinden. We mogen best trots zijn op onze prachtige sector. En daarom zetten we onze biercultuur deze week in de schijnwerper tijdens de Week van het Nederlandse Bier. Vele brouwerijen openen hun deuren om te laten zien hoe innovatief, duurzaam en verantwoord zij zijn. En natuurlijk om bestaande en nieuwe bierdrinkers te laten proeven en verantwoord te laten genieten van de bieren die door de brouwers zijn gebrouwen.”

Gezelligheid
Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven: “De biersector biedt direct en indirect werk aan tienduizenden mensen, levert jaarlijkse een forse bijdrage aan de schatkist, trekt toeristen naar regio’s en vervult een belangrijke rol binnen lokale gemeenschappen, door te verbinden en gezelligheid te bieden. De betekenis van de Nederlandse biersector stopt niet bij onze landsgrenzen. Wereldwijd wordt de kwaliteit van het Nederlandse bier geroemd. Nederland is de grootste bierexporteur van Europa en de op een na grootste ter wereld. Meer erkenning en ondersteuning vanuit Den Haag is dan ook op zijn plaats. We rekenen dan ook op het nieuwe kabinet, bijvoorbeeld als het gaat om het rechttrekken van de grote accijnsverschillen met Duitsland en België en een nultarief voor alcoholvrij bier.”

De Week van het Nederlandse Bier is van 23 tot en met 26 mei. Tijdens de week zijn er meer dan vijftig activiteiten zoals een bezoek aan diverse brouwerijen. Op 24 en 25 mei vindt in de Grote Kerk in Den Haag het 11e Bierproeffestival plaats. Bezoekers kunnen driehonderd verschillende bieren proeven van veertig brouwerijen.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops