people-2602736_1920.jpg

Onderzoek

CBS: ‘Ongezond eten laten staan blijft moeilijk’

DEN HAAG – Volwassenen willen graag gezonder eten, dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 36 procent van de ondervraagden heeft dit aangegeven. Toch is dat niet zo makkelijk: 46 procent zegt namelijk dat ze af en toe door anderen worden overgehaald om toch iets ongezonds te eten. En 39 procent vindt het lastig om ongezond eten te laten staan.

Redactie |

De belangrijkste beweegreden om gezonder te eten is om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ruim de helft geeft dit aan in het onderzoek van het CBS. Lichamelijk fitter worden is voor 28 procent een reden en ook afvallen, een mooier uiterlijk krijgen of niet zwaarder worden motiveert volwassenen. 10 procent geeft dat door als reden. 
Hoewel een groot deel van de ondervraagden bezig is met gezonder eten, geeft 58 procent van de 18-plussers aan dat ze het niet nodig vinden omdat zij al gezond genoeg eten. Verder is 5 procent er niet mee bezig en vindt 1 procent gezonde voeding niet belangrijk. 

Nee zeggen
Het grootste obstakel om gezonder te eten is ‘nee’ zeggen als er ongezond eten wordt aangeboden. Bijna de helft van de volwassenen heeft hier moeite mee. Bij stress is het ook lastig om eten te laten staan, zo blijkt. 46 procent heeft er dan meer moeite mee dan normaal en ook ongezond eten in huis hebben maakt het lastiger: 43 procent kan moeilijker gezond eten als er lekkere dingen zijn.

Obesitas wordt een steeds groter probleem in Nederland, maar van de volwassenen met ernstig overgewicht zegt meer dan de helft (54 procent) juist gezonder te willen eten. Ook voor hen is ‘nee’ zeggen het moeilijkste, evenals gezond eten op momenten dat ze alleen thuis zijn. Dan is ongezond eten extra aanlokkelijk.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops