Coop theft box.jpg

Buitenland

Co-op: misdaadepidemie vraagt om politieactie

MANCHESTER – De Britse overheid kwam in oktober met een actieplan om winkelcriminaliteit aan te pakken. Dat wordt van harte verwelkomd door Co-op. De keten laat namelijk weten dat winkelcriminaliteit in haar gemakswinkels de spuigaten uitloopt. Het bedrijf rept zelfs van 43% meer incidenten op jaarbasis.

Renée Salome |

Een van de punten in het actieplan van de overheid betreft het voornemen om ervoor te zorgen dat de politie in winkels aanwezig is om geweld aan te pakken. In het geval van een aanhouding moet direct worden gezorgd voor het verzamelen van al het bewijsmateriaal. Dit klinkt Co-op als muziek in de oren, want van de 3.000 overtreders die dit jaar door haar eigen beveiligers werden aangehouden, kwam in 76% van de gevallen de politie niet opdagen. Terwijl Co-op ook merkt dat een goede samenwerking met de politie wel degelijk resultaat oplevert: de ergste overtreders kregen gezamenlijk 26 jaar gevangenisstraf opgelegd naar aanleiding van de arrestaties van drie proactieve politie-eenheden.

Snelkookpan
Co-op heeft dit jaar bijna 300.000 incidenten van winkeldiefstal, misbruik, geweld en asociaal gedrag meegemaakt. Dit komt neer op ongeveer 1.000 incidenten per dag in de 2.400 winkels van de coöperatie in het Verenigd Koninkrijk. Co-op spreekt van een stijging van 43% op jaarbasis. Meer dan 1.130 fysieke aanvallen tegen winkelmedewerkers betekenen een stijging van 35% per jaar, meer dan 36.000 incidenten van asociaal gedrag en misbruik is ‘goed’ voor een stijging van 39%. Het niet-opdagen van de politie na een aanhouding betekent niet alleen geen vervolging, maar vooral een, in de woorden van Co-op, ‘snelkookpanomgeving’, die medewerkers en bezoekers in gevaar brengt.

Wanhopige telefoontjes
“We zijn blij dat het ernstige probleem van winkelcriminaliteit, dat onze gemeenschappen zo dramatisch treft, is erkend en dat politiechefs zich eraan hebben verbonden versterking te sturen wanneer een verdachte door ons wordt vastgehouden”, aldus Matt Hood, managing director bij Co-op. Hij benadrukt dat Co-op reeds £ 200 miljoen heeft geïnvesteerd om de veiligheid in de winkels te waarborgen. “De maatregel moet snel ingevoerd worden, zodat wanhopige telefoontjes naar de politie van mijn collega’s in de frontlinie worden beantwoord en de criminelen beginnen te beseffen dat hun acties echte gevolgen hebben”, aldus Hood.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.