pasta-1854245_1920.jpg

Formules

Consumentenbond: Te weinig volkoren in kant-en-klaarmaaltijden

DEN HAAG – In de kant-en-klaarmaaltijden die te koop zijn bij de supermarkt zit zelden een volkoren graanproduct. De Consumentenbond heeft bij de negen grootste supermarktketens 400 maaltijden bekeken. In slechts 21 daarvan zat een volkoren product.

Redactie |

“Dit staat haaks op het Preventieakkoord van 2018. Daarin beloofden supermarkten en fabrikanten hun best te doen om consumenten elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf te laten eten. Dat lukt dus niet als fabrikanten voornamelijk witte granen blijven gebruiken”, stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. “Zelfregulering brengt te weinig verbetering. Dat is inmiddels wel bewezen.” De bond vindt het hoog tijd voor wettelijke maatregelen neemt voor een gezonde samenstelling van producten.

Uit navraag van de Consumentenbond bij de supermarkten komt het beeld naar voren dat consumenten geen behoefte hebben aan volkorenproducten in de maaltijden. Onderzoek uitgevoerd onder leden van haar eigen Consumentenbond-panel laat een ander beeld zien. Volgens de bond kiest 42% van de consumenten liever een maaltijd met volkoren granen en laat 39% de keus afhangen van het soort maaltijd. Slechts 5% van de 7300 panelleden geeft de voorkeur aan kant-en-klaarmaaltijden met witte granen.

Bron: Levensmiddelenkrant