Buitenland

Franse lobby wil eigen agf in supers

PARIJS – Legumes de France wil dat meer Franse supermarktketens het voorbeeld van Carrefour gaan volgend. De boerenorganisatie promoot daarom de inkoop van eigen agf.

Peter Smit |

Carrefour maakte maandag bekend dat de het voor zijn 4500 gemakswinkels, super- en hypermarkten zo veel mogelijk Franse agf gaat inkopen. Het concern gaat bij de inkoop van aardappelen, wortels en uien Franse boeren voortrekken boven leveranciers uit Nederland, België en Duitsland. De maatregel gaat zeker tien maanden duren. In ieder geval zolang seizoensgroenten in Frankrijk beschikbaar zijn.

Protesten
Boerenorganisaties in andere Europese landen reageren verbolgen op de maatregel van Carrefour. Zij stellen dat de Franse retailer te snel tegemoet komt aan protesten van Franse boeren. Sinds de importboycot van Rusland hebben veel boeren en telers in Europa het zwaar. Vooral in Frankrijk heeft de agrarische sector stevig geprotesteerd voor beschermende maatregelen. Zo staken woedende boeren een belastingkantoor in brand en haalden ze aan de grens met Spanje een vrachtwagen met fruit leeg.

Bron: Levensmiddelenkrant

carrefour_city_2-a900x525.jpg