sugar-g8a7afb3e3_1920.jpg AH bekijkt recepturen om suiker, zout en verzadigd vet te verlagen.

Formules

Frisdranken van Albert Heijn met 30% in suiker verlaagd in 2023

ZAANDAM – In het kader van de Week zonder Suiker kijkt de redactie naar alle inspanningen die de markt heeft gedaan om suiker te reduceren. Een van de partijen die de reductie van suiker, maar ook van zout en verzadigd vet, op de agenda heeft staan, is Albert Heijn. Pauline van den Brandhof, woordvoerder van de Zaanse formule, laat desgevraagd weten hoe zij dit aanpakken.

Lisa van der Linden |

Van snoep en frisdrank tot koek. In alle productgroepen is suiker te vinden. Albert Heijn heeft de afgelopen jaren meermaals gewerkt aan de verlaging van suiker in onder andere frisdrank. “Onze focus ligt wel breder dan alleen suiker. Wij helpen klanten graag bij het maken van gezondere keuzes”, meldt Van den Brandhof.
“We laten ze genieten van de producten die ze gewend zijn, maar we kijken wel continu naar hoe we onze recepturen kunnen verbeteren door suiker, zout en verzadigd vet te verlagen en meer vezels en groenten toe te voegen. En we houden de prijs van onze gezonde producten zo laag mogelijk.”
AH verbetert alle producten in lijn met het eigen gezondheidsbeleid, maar daarbij houdt de formule ook andere zaken in de gaten, zoals de Schijf van Vijf, de tredes die zijn vastgelegd in de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) en naar verbeteringen die aansluiten op de criteria van de Nutri-Score. “Dit doen we allemaal terwijl we de lekkere smaak behouden”, zegt Van den Brandhof.

"Continu worden recepturen verbeterd door suiker, zout en verzadigd vet te verminderen"

Nutri-Score
Albert Heijn heeft al eerder dan de officiële invoering de Nutri-Score omarmd als voedselkeuzelogo. Inmiddels hebben meer dan 7.000 eigenmerkproducten op de verpakking en digitaal een Nutri-Score. Van den Brandhof: “Dit helpt klanten om binnen de productgroep een gezondere keuze te maken. Bij onze eigenmerkproducten kijken we continu naar mogelijkheden om zout, suiker en vet te verminderen, of juist vezels toe te voegen. Maar een gezonde leefstijl draait natuurlijk om meer dan gezonde voedingskeuzes. Een gebalanceerd menu in lijn met de Schijf van Vijf, een gezonde portie dagelijkse beweging, goed slapen en voldoende ontspanning zijn eveneens van belang.”

Resultaten
Vorig jaar heeft Albert Heijn op meerdere vlakken reductie doorgevoerd. Zo is er 62.990 kilo minder zout, 458.567 kilo minder suiker en 278.931 kilo minder verzadigd vet gebruikt ten opzichte van 2022. “Zo bevatten onze vloerbroden vanaf oktober 2023 25% minder zout. En frisdranken als cola, cassis en lemon lime zijn 30% in suiker verlaagd in 2023. Dit is niet de eerste verlaging die we hebben gedaan. We werken al jaren aan de verlaging van suiker in onze frisdranken”, legt Van den Brandhof uit.
Cola van Albert Heijn bevatte in 2018 maar liefst 10 gram suiker per 100 ml, inmiddels is dat verlaagd naar 6 gram.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.