vegetables-1363031_1920.jpg Foto: Pixabay

Achtergrond

Groenteboeren krijgen automatische prijscompensatie

UTRECHT – Salarissen van medewerkers in groentewinkels en marktkramen die aardappels, groenten en fruit verkopen, zullen meestijgen met de inflatie. Als eerste medewerkers in de retail krijgen zij de zogeheten automatische prijscompensatie (APC).

Redactie |

Vakbond FNV heeft dat afgesproken met de Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) en de Koninklijke Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) in de nieuwe cao AFG Detailhandel. Daarin is onder meer afgesproken dat medewerkers op 1 januari van volgend jaar een loonsverhoging krijgen die gelijk is aan de prijsstijgingen per oktober 2024. Het percentage zal gebaseerd zijn op de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ondenkbaar
Corina Hensen, bestuurder FNV Handel: “Een automatische prijscompensatie binnen de retail ondenkbaar? Nee dus. Het is ons gelukt om dit af te spreken voor de verkoopmedewerkers van aardappelen, groente en fruit. Nu kunnen de werkgevers van andere winkels, zoals Albert Heijn, Lidl en Jumbo, echt niet achterblijven. Vooral in de handel is dit hard nodig, de mensen in deze sector horen tot de slechtst betaalde werknemers van het land.”

De maximale loonstijging zal vijf procent zijn. De lonen worden niet verlaagd als de inflatie en dus de APC negatief is. De daling wordt verrekend in toekomstige stijgingen. Het systeem zal in het najaar door de vakbonden FNV en CNV Vakmensen samen met de werkgevers worden geëvalueerd.

In de sector AGF werken rond de 6.000 mensen waarvan driekwart in winkels en een kwart op de markt.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: