yasminhargreavesphotography-0496.jpg

Formules

Impasse in strijd om cao Albert Heijn logistiek

ZAANDAM – De stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn gaan nog steeds door. Albert Heijn meldde gisteren dat het de bonden en het personeel een voorstel had gedaan voor een onmiddellijke loonsverhoging van 10%. Gisterenmiddag, na het sluiten van onze redactie, kwam vakbond FNV met een reactie.

Redactie |

Aangepast 16.27 met reactie CNV.

In het persbericht van de supermarktketen zei AH verbaasd te zijn dat het geen reactie had gekregen van de vakbonden terwijl het verbeterde voorstel in de lijn ligt van wat de bonden hebben geëist. Naast de loonsverhoging wil het bedrijf de toeslagen van de huidige werknemers houden op de huidige afspraken, dus onder andere 100% toeslag voor het werken op zondag. Juist dit voorstel is voor de FNV niet acceptabel.

Volgens de bond betekent dit dat nieuwe werknemers maar een toeslag zouden krijgen van 50% op zondag zoals in een eerder voorstel van Albert Heijn was opgetekend. In een eerder gesprek met Levensmiddelenkrant gaf FNV-bestuurder Shefania Sewbaks al aan dat de vakbond verschillende beloningen voor hetzelfde werk onaanvaardbaar vindt.

Goedkoper
In de reactie van gisterenmiddag herhaalde de bond hier niet akkoord mee te kunnen gaan. Volgens de FNV worden de huidige uitzendkrachten duurder dan nieuw in te huren personeel. Dat zou in kunnen houden dat de huidige uitzendkrachten die nog geen vast contract hebben op termijn hun baan verliezen omdat nieuwe collega’s goedkoper zijn. FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen zegt hierover: “Hier kunnen we dus niet mee akkoord gaan, en dat weet Albert Heijn heel goed. Ik snap dan ook niet waarom ze nu doen alsof ze verbaasd zijn dat wij dit bod hebben afgewezen. Dat moet toneelspel zijn.”

CNV-woordvoerder Jeroen Tjepkema is het met de FNV eens. Ook voor CNV moet de verslechtering van de toeslagen van tafel. "Die treft juist de uitzendkrachten en die gaan we zeker niet laten vallen", aldus de woordvoerder.

Het ziet er nog niet naar uit dat er op korte termijn een akkoord komt over een nieuwe cao voor het logistieke personeel van Albert Heijn en dat de stakingen nog even verder gaan. Het wachten is nu op een reactie van de Zaanse supermarktketen. 

Bron: Levensmiddelenkrant