PlusBerghuisAnnen-OndernemerHansBerghuis2DJvD.jpg Hans Berghuis is klaar voor de opening van zijn eerste eigen Plus-supermarkt in Annen.

Interview: Na jaren wachten mag Hans Berghuis zijn eerste Plus openen

ANNEN – Kandidaat-ondernemer Hans Berghuis is recent begonnen met de verbouwing van een Coop naar zijn eerste eigen supermarkt: Plus Berghuis in Annen. Op 11 juni is de officiële opening. “Er komt onder andere een eigen makerij in. Hier gaan we verse broodjes, wraps, salades, pokébowls en dergelijke maken.”

Rosanne Wormgoor |

Ondanks dat dit Berghuis’ eerste eigen winkel is, is hij zeker niet onbekend in de supermarktwereld. “Ik werk al ongeveer 22 jaar in deze branche. Eigenlijk heb ik nooit iets anders gedaan. Mijn opleidingen waren ook allemaal foodgerelateerd. Ik ben net als vele anderen op mijn veertiende begonnen als vakkenvuller. Toen keek ik altijd al op tegen ondernemers die een eigen winkel hadden. Hoe vet is het als mensen boodschappen bij jou komen doen, onder jouw naam en je echt een belangrijk onderdeel bent van een dorp of stadsdeel? Daarmee is de droom ontstaan om ooit een eigen supermarkt te runnen. Die droom is nu werkelijkheid geworden.”

Pittig
Voordat de kersverse ondernemer terechtkwam bij Plus, had hij al bij verschillende andere formules gewerkt: C1000, Jumbo en Lidl. “Toen ik dertig was, wilde ik een keuze voor mezelf maken. De ambitie om zelfstandig ondernemer te worden, was er nog steeds. Toen heb ik me georiënteerd waar dat allemaal kon en kwam ik uit bij Plus. Dit vind ik de formule die het dichtst bij de lokale omgeving staat en dat vind ik een mooi gegeven. Hier heb ik vervolgens de aspirantenopleiding gevolgd. Dat was vrij pittig. Ik had zo’n negen jaar gewerkt bij een harddiscounter en daar moest ik echt weer even uitkomen en omschakelen naar een fullservicesupermarkt.”

Niet stilgezeten
De aspirantenopleiding duurt een jaar. Tijdens deze opleiding heeft Berghuis twee keer stagegelopen en veel theoretische kennis opgedaan. Daarna werd hij kandidaatondernemer en was het wachten op een eigen supermarkt. Maar hij heeft zeker niet stilgezeten tijdens deze periode. “Ik heb een aantal Coop-winkels omgebouwd naar Plus. Daarnaast heb ik ook nog een nieuw Plusfiliaal geopend en de laatste drie jaar heb ik gewerkt als bedrijfsleider bij de vestiging in Zuidwolde. Daar heb ik grotendeels mijn eigen ding mogen doen. Die ruimte krijg je wel van Plus. Daardoor was het lange wachten minder erg.”

Randvoorwaarden
Plus Berghuis bevindt zich in het Drentse dorp Annen. “De supermarkt zit op een winkelplein met allemaal andere winkels en heeft eigenlijk alles. Er zit ook een Aldi. Dat kan elkaar denk ik echt versterken en daarmee kunnen we eveneens consumenten uit andere marktgebieden aantrekken. Alle randvoorwaarden zijn gewoon aanwezig: parkeerplaatsen, winkels en een mooi dorp. Ik woon zelf een kwartiertje van de vestiging vandaan. Dat is heel handig en daardoor ken ik het gebied goed”, aldus Berghuis.

Eigen makerij
Berghuis is momenteel nog druk met de ombouw van de supermarkt. “Er valt veel uit de winkel te halen door een volledige verbouwing te ondergaan. Hier ben ik op 21 mei mee begonnen. Er komt onder andere een eigen makerij in. Hier gaan we verse broodjes, wraps, salades, pokébowls en dergelijke maken. Hiermee speel ik in op de samensmelting van supermarkt en horeca. Dat is tegenwoordig de toekomst. Ik heb daar in mijn bouwtekening echt ruimte voor gemaakt. We gaan ook nieuwe ramen plaatsen, zodat mensen van buiten naar binnen kunnen kijken. Het moet aantrekkelijk zijn vanaf de buitenkant. Ik heb daarnaast goed nagedacht over de looprichting en er komt flink wat aandacht voor vers en lokaal assortiment. Ik ga met veel lokale leveranciers samenwerken”, vertelt Berghuis.
Kortom: er gaat veel gebeuren tijdens de verbouwing. De doelstelling die de ondernemer heeft, is om een supermarkt neer te zetten waar klanten voor alles terechtkunnen. “Als mensen niet meer het dorp uit hoeven, is mijn doel bereikt. Ik ga enkele stellingen met speciale cadeauverpakkingen neerzetten, in samenwerking met een externe cadeauleverancier. Het dorp mist namelijk echt een goede cadeauwinkel en ik hoop hiermee de inwoners weer wat terug te geven op dat gebied. Uiteindelijk wil je dat consumenten komen omdat ze goede verhalen horen over Plus Berghuis, en niet omdat het een van de weinige supermarken in het dorp is”, zegt Berghuis stellig.

"Als mensen niet meer het dorp uit hoeven, is mijn doel bereikt"

Twee verschillende formules
De winkel opent op 11 juni officieel. Om de overschakeling naar Plus zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft Berghuis twee mensen meegenomen vanuit Plus. Eén iemand die verstand heeft van vers en één iemand met verstand van kruidenierswaren. “Ik heb het natuurlijk al een paar keer gedaan: het ombouwen van Coop naar Plus. Het zijn toch wel twee verschillende formules. Ik kwam bij zo’n ombouw vaak kennis tekort. Het is gewoon een echte cultuurverandering die de medewerkers meemaken. Ik ben er niet bang voor, maar het is wel fijn om dan wat ervaring binnen te halen.”
Hoe het voelt om straks zijn eerste, eigen winkel te mogen openen? “Onwerkelijk”, is de eerste reactie van de kersverse ondernemer. “Ik heb er een aantal jaar op moeten wachten, natuurlijk. Dan vraag je jezelf op een gegeven moment af: gaat het nog gebeuren? Het is een kwestie van geduld hebben en uiteindelijk wordt het lange wachten beloond. Het is wel heel spannend. Er komt veel op je af, maar ik ben heel blij met de supermarkt en het team dat hier staat. Het is een groep die heel hecht is met elkaar en ze hebben er zin in om samen met mij aan de slag te gaan.”

Goede basis neerzetten
De komende tijd gaat Berghuis zich vooral richten op het neerzetten van een goede basis. “Ik denk dat dat heel belangrijk is. Ik heb er ook bewust voor gekozen om pas in september te beginnen met online bestellingen. Je moet de rust bewaken. Processen moet je goed inrichten en je moet zorgen dat mensen niet helemaal gek worden van alle veranderingen. Dus dat is wel een stap die we in de nabije toekomst gaan zetten. Verder doen we gewoon elk jaar een stapje erbij. Volgend jaar gaan we ons nog meer richten op het vakantietoerisme in en rondom het dorp en zullen wij uiteraard betrokken zijn bij allerlei activiteiten in Annen zelf. Maar alles begint bij een goede solide basis, zodat dit dorp een supermarkt krijgt waar het trots op kan zijn”, aldus Berghuis.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.