Belgen kraken overwicht Ahold in Delhaize-deal | Levensmiddelenkrant

Belgen kraken overwicht Ahold in Delhaize-deal

NIEUWVEEN - Ahold en Delhaize bezweren dat het een fusie is, media noemen het een overname. De deal beheerst de kranten, waar het Belgische journaille haar kritiek op Aholds positie in het nieuwe bedrijf niet onder stoelen of banken steekt.

De nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen Mats Jansson beklemtoonde bij de persconferentie woensdag dat Ahold Delhaize niet één, maar twee winnaars telt, schreef het FD. Van de naam van het nieuwe concern tot de vertegenwoordiging in de bestuurslagen, de beide retailers zijn volkomen gelijkwaardig.  Het hoofdkantoor in Zaandam, ondanks een Europese zetel in Brussel, het meerderheidsbelang van Ahold (61 procent) en de aanstelling van Dick Boer aan de top doet de kranten eerder spreken van een overname.

Muilkorf
De Belgische kranten spreken niet alleen van een overname, maar laken de rol van de Nederlanders ook het in nieuwe bedrijf. Het FD zette de analyses van de zuiderburen op een rij en die liegen er niet om. Zakenkrant De Tijd kopt: ‘Ahold muilkorft Belgen bij overname’, Het Laatste Nieuws vindt dat de Belgen ‘zich hebben laten rollen door de Hollanders’. In de media waarschuwen experts voor een verdere prijzenslag in België.

Bron: FD