Fabrikanten kritisch over Nutri-score

DEN HAAG – Als het aan de Consumentenbond ligt wordt volgend jaar voedselkeuzelogo Nutri-score geïntroduceerd. Dit logo laat zien hoe (on)gezond een tussendoortje is. De introductie van een voedselkeuzesysteem is vastgelegd in het Preventieakkoord. Fabrikanten tonen zich kritisch, aldus FNLI.

De afgelopen jaren pleitte de Consumentenbond al voor de afschaffing van het Vinkje en drong aan op een nieuw onafhankelijk voedselkeuzelogo. De Nutri-score wordt al in Frankrijk, België en Spanje gebruikt. De FNLI vindt dat de Consumentenbond te vroeg komt met haar voorkeur en wil nader consumentenonderzoek afwachten. Daarnaast heeft de organisatie kritiek op Nutri-score. FNLI-directeur Marian Geluk tegenover NOS: “Een nadeel is dat een verschil tussen producten waarbij de een wat gezonder is dan de ander niet goed tot uitdrukking komt.” Ze geeft als voorbeeld producten met witte rijst en bruine rijst. Die krijgen een vergelijkbare score. Dat kan volgens Geluk niet de bedoeling zijn, omdat consumenten veel meer vezels zouden moeten eten en bruine rijst dus hoger moet scoren.

Niet perfect
De Consumentenbond erkent dat het systeem niet perfect is. “Wij vinden dat Nutri-score in grote lijnen klopt. Het zou goed zijn als onafhankelijke experts nog eens kijken naar de manier waarop de scores berekend worden. Dit moet gebeuren samen met de landen die Nutri-score al gebruiken. Daarnaast blijft het essentieel om consumenten voor te lichten over voeding. Een logo alleen is niet voldoende”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

Bron: Levensmiddelenkrant/NOS