Onderzoek VS: ‘Alaska koolvis duurzamer dan plantaardig’

SEATTLE – Volgens de Association of Genuine Alaska Pollock Producers (GAPP) is wilde Alaska koolvis een van de meest klimaatvriendelijke eiwitten ter wereld is. De vissoort heeft een veel lagere ecologische voetafdruk dan andere eiwitkeuzes, zoals in het wild gevangen Atlantische kabeljauw, rundvlees, kip en plantaardige opties. Dat blijkt uit een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA).

Bijna twee jaar geleden begon het Amerikaanse GAPP het LCA-proces in samenwerking met het duurzaamheidsadviesbureau Quantis. Als onderdeel van het proces werd de wilde vis geanalyseerd op basis van verschillende belangrijke impactcategorieën, zoals de impact op de opwarming van de aarde, het energieverbruik, het gebruik van land- en waterbronnen en de afvalproductie.

Cijfers
Vandaag deelt de vereniging mede dat een wilde Alaska koolvisfilet 3,77 kg CO2 per kg eiwit uitstoot, wat lager is dan bij andere eiwitbronnen volgens vergelijkbare onderzoeken. Volgens GAPP is dat 115.752 voor rundvlees, 12.502 bij kip en zelfs 20.833 kg CO2 per kg eiwit met plantaardige vleesvervangers.

Gezonde planeet
Craig Morris, ceo bij GAPP, vertelt waarom de uitkomsten van het onderzoek van belang zijn: "Een van de dingen die we allemaal kunnen doen om te zorgen voor een gezonde planeet voor de komende generaties, is om eiwitten te kiezen die oplossingen bieden voor klimaatverandering, en er is niets beters voor onze planeet dan wilde Alaska koolvis." Ook benadrukt Morris de timing van de analyse. "Deze LCA-bevindingen komen op een goed moment, aangezien ons eigen onderzoek aantoont dat duurzame voedselopties steeds belangrijker worden.”

Bron: Levensmiddelenkrant