Fabrikanten

SuperUnie en FrieslandCampina in race voor prijs

AMSTELVEEN – Superunie en FrieslandCampina zijn naast ziekenhuis Bernhoven in Uden, Garden Retail Services en Wavin genomineerd voor de GS1 Samen Werkt verkiezing. Deze bedrijven blinken uit in ‘het implementeren van de GS1-standaarden’.

Willem-Paul de Mooij |

De winnaar wordt bekend gemaakt op 16 december. Dinsdag zijn uit vier verschillende sectoren vijf ‘best practice implementatiecases’ genomineerd. In de sector levensmiddelen en drogisterij zijn dat Superunie en FrieslandCampina. Vanuit de gezondheidszorg is ziekenhuis Bernhoven genomineerd. Ook Garden Retail Services (doe-het-zelf en tuin) en WAVIN (bouw en installatie) zijn in de race voor de Samen Werkt prijs. Door het delen van implementatiecases wil GS1 Nederland andere bedrijven inspireren tot het implementeren van GS1-standaarden en de sectoroverstijgende kracht onderstrepen.

De genomineerden

FrieslandCampina
“Friesland Campina laat zien dat als grote spelers eenmaal bewegen ze de hele sector kunnen meeslepen op weg naar een echt sectorbrede toepassing. Door een implementatietraject met Jumbo in te gaan, bewijzen ze de gehele sector een dienst.”

Superunie
“Er is een groot verschil tussen je wil van bovenaf opleggen en intrinsieke motivatie die uitgaat van informeren, overtuigen en begeleiden. Superunie heeft wat mij betreft een perfecte balans gevonden tussen beide benaderingen. Natuurlijk was het gekwantificeerde schadebedrag van slechte datakwaliteit een dwingend uitgangspunt. Maar vervolgens heeft Superunie ervoor gekozen om het accent voor de leveranciers op terugkoppeling en verbetering te leggen.”

Ziekenhuis Bernhoven
“Als eerste ziekenhuis in Nederland en als tweede ziekenhuis ter wereld werkt het ziekenhuis volgens de GS1 standaard voor traceerbaarheid. In een internationale test, waarbij aan ongeveer 60 punten moet worden voldaan, kon Bernhoven laten zien dat zij daadwerkelijk ieder medisch hulpmiddel voor de OK kan traceren.”

Garden Retail Services
“GRS Services fungeert als verbindende schakel tussen talloze leveranciers en tientallen retailers in de tuinbranche en is een absolute voorloper als het gaat om de implementatie van standaarden.”

Wavin
“In de bouw en installatiesector wordt veelal projectmatig met wel vijftig tot tachtig partijen per project. De communicatie tussen al die partijen verloopt niet altijd even gemakkelijk en goed. Hier valt dus nog een flinke slag te maken. Dan heb je bedrijven die doen wat nodig is. En bedrijven die meer doen dan nodig is. WAVIN behoort tot de laatste categorie.”

Winnaar
Het publiek bepaalt voor 50 procent de winnaar en de andere 50 procent wordt bepaald door een driekoppige vakjury. De jury bestaat uit Sander van der Laan, voorzitter GS1 Nederland, Walther Ploos van Amstel, Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam, verbonden aan de Business Unit Mobiliteit en Logistiek van TNO en Pascal Kuipers, onafhankelijk journalist en fmcg specialist.

Bron: Levensmiddelenkrant