Werknemers nieuwe AH vragen klanten steun

KRIMPEN AAN DE LEK - Supermarktmedewerkers vragen de steun van de AH-klanten in Krimpen a/d Lek bij de opening van het filiaal aan De Markt op woensdag 19 november. Dat is hard nodig, stelt het personeel, namens de vakbond.

Het initiatief tot de opmerkelijke actie komt van de FNV. “Supermarktwerknemers wachten landelijk namelijk al sinds 1 april 2013 op een nieuwe cao supermarkten”, zegt Edwin Kuiper lid van de FNV-sectorraad. “Vandaar deze actie. Wat wij vragen is meer dan redelijk, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging voor meer koopkracht, behoud van toeslagen voor het werken op koopavonden, zon- en feestdagen en gelijk loon voor gelijk werk”. Als klanten bij de opening van de nieuwe winkel de petitie voor een goede cao ondertekenen, is dat een extra steun in de rug van de vakbond, stelt de FNV.

Druk
“De supermarktwerkgevers, met Albert Heijn voorop, willen de toeslagen afschaffen voor het werken op zondagen en koopavonden”, zegt Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Handel. “Volgens de werkgevers leven we in een 24-uurs economie en vragen klanten om ruimere openingstijden. Maar dat betekent niet dat de werknemers dan maar minder moeten verdienen. Werken op koopavonden, zondagen en feestdagen zet het privéleven onder druk. Werken op deze momenten kan en mag zolang werknemers dat zelf willen en mét behoud van de toeslagen.”

Sector
De onderhandelingen voor een nieuwe cao supermarkten liepen op maandag 14 oktober 2013 vast. FNV Handel wil koopkrachtbehoud voor werknemers, handhaving van de toeslagen in de avonduren en zon- en feestdagen en gelijk loon voor gelijk werk voor jongeren afdwingen. De cao supermarkten geldt voor ruim 260.000 medewerkers die in meer dan 4.400 supermarktondernemingen werken. Van hen is 75 procent jonger dan 23 jaar.

Bron: Levensmiddelenkrant