400 Supers open op zondag | Levensmiddelenkrant

400 Supers open op zondag

NIEUWVEEN- Steeds meer supermarkten gaan op zondag open. Begin 2009 waren 300 supermarkten open op zondag. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot ongeveer 400, blijkt uit onderzoek van dagblad AD. Er lopen bovendien tientallen aanvragen.

Deskundigen verwachten dat de zondagsopening vanzelf gemeengoed wordt, wat de overheid er ook tegen probeert te doen. “Op zondag opengaan is nu eenmaal lucratief”, aldus Joop Holla van marktonderzoeksbureau GfK. Volgens hem draaiden supers de afgelopen jaren 300 miljoen euro aan omzet op zondagen.


Veel gemeenten willen het liefst zelf beslissen over de zondagse openstelling van supermarkten. Nu doet Den Haag dat. Gemeenten als Deventer, Nijmegen en Eindhoven sturen minister Van der Hoeven (Economische Zaken) daarover een brief. Hun pleidooi wordt ondersteund door onder meer brancheorganisatie CBL.

Sjoelcompetitie
Supermarktondernemers verzinnen steeds creatiever smoezen om de schuifdeuren op de rustdag te openen. Zo heeft de Albert Heijn in Waalre een evenementenvergunning gekregen, nadat de super aankondigde elke zondag een sjoelcompetitie te organiseren. De C1000 in Amsterdam-Noord kreeg een feestdagontheffing. Sindsdien viert de super de meest exotische feesten, bijvoorbeeld het Franse feest Grootmoederdag. Er zijn ook ondernemers die hun winkel illegaal openen. Ze nemen de boete van 5.000 euro op de koop toe.

Bron: AD