Consumentenbond benadrukt wens Nutriscore

DEN HAAG – Na het onderzoeken van ontbijtkoek pleit de Consumentenbond eens te meer voor het invoeren van Nutriscore in Nederland. De meeste ontbijtkoeken zijn volgens de bond ‘suikerbommetjes’ en krijgen een Nutriscore van C of D. Alleen de ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen met A de hoogste Nutriscore.

In het onderzoek heeft de Consumentenbond vijftig verschillende ontbijtkoeken, van verschillende merken bekeken. Daarvan scoren zes producten een A. Omgerekend is dat één op de acht. Het merendeel scoort een C en vijftien van de koeken een D.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “De voedingswaarde van ontbijtkoeken loopt nogal uiteen. In het schap is dat niet makkelijk te zien, Nutriscore maakt de verschillen wel direct duidelijk. Daarom pleiten wij ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd.”

‘Misleiden’
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten de consument ‘misleiden’ met ‘diverse trucs’, om de koeken gezonder te laten lijken. “Ze schermen met termen als ‘volkoren’, terwijl maar een deel van het meel volkoren is waardoor zo’n ontbijtkoek nauwelijks meer vezels bevat dan de gewone ontbijtkoek”, schrijft een woordvoerder. “Ze gebruiken overbodige claims als ‘vetarm’, terwijl gewone ontbijtkoek nooit veel vet bevat en ‘met rogge’, terwijl rogge altijd het basisingrediënt is van ontbijtkoek.”

Eerder berekende de Consumentenbond al de Nutriscore van vijftig zoete en hartige tussendoortjes en vijftig ontbijtgranen.

Bron: Levensmiddelenkrant