‘Over e-sigaret als stophulp wordt niet gesproken’

WOUDRICHEM – De laatste tijd is er veel te doen rond elektronische sigaretten. De media staan vol met onderzoeken, de pro’s en contra’s, en berichtgeving van doden in de Verenigde Staten en oproepen van longartsen om de e-sigaret in Nederland volledig te verbieden. Wat heeft deze ontwikkeling voor impact op de verkopende partijen en de gebruikers?

Levensmiddelenkrant spreekt met Emil ’t Hart, voorzitter van de Elektronische Sigaretten Bond Nederland, kortweg esigbond. Sinds 2012 bestaat deze bond waarin Nederlandse verkopers van e-sigaretten zich hebben verenigd.

Verkeerd gebruik
’t Hart vertelt dat hij de berichtgeving over de elektronische sigaretten, en dan vooral de berichten dat de e-sigaret gevaarlijk zou zijn, onjuist vindt. “In de Verenigde Staten zijn er mensen die longproblemen hebben door het gebruik van e-sigaretten, maar die problemen komen niet door het apparaat, maar door wat de mensen erin stoppen. De gebruikers met longproblemen roken THC-olie en vitamine-E oliën via de e-sigaret. Daarvoor is dat apparaat niet bedoeld. In Nederland hebben longartsen honderdduizenden dossiers nageplozen en zijn er acht gevallen uitgekomen van mensen die longproblemen hebben die mogelijk iets te maken hebben met het gebruik van een e-sigaret. Over het feit dat de e-sigaret een goede stophulp is voor rokers wordt niet gesproken.”

Stophulp
Wat de voorzitter van de esig-bond dwarszit is dat er niet gekeken wordt naar de positieve kanten van de tabaksvervanger. “In het Verenigd Koninkrijk heeft de overheidsorganisatie Public Health England een grond onderzoek naar het gebruik van elektronische sigaretten gedaan en die naast 180 andere onderzoeken gelegd. Daaruit blijkt dat e-sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn dan de traditionele sigaret. Daar ademt de roker teer en koolstofmonoxide in, wat zeer schadelijk is. Een elektronische sigaret is een zeer goede stophulp voor mensen die willen minderen of stoppen met roken. Daar wordt nu niet bij stilgestaan. Het aantal mensen dat gestopt is met roken in Engeland is nog nooit zo hoog geweest”, aldus ’t Hart.

Gevolgen verkoop
Nederland kent zo’n 140 gespecialiseerde winkels in elektronische sigaretten. “Daarnaast verkopen we de apparaten ook in traditionele tabakszaken en winkels zoals Primera. Hier komen traditioneel gezien rokers hun tabakswaren halen. Juist daar is het belangrijk dat ze ook voor de elektronische variant kunnen kiezen om zo het roken van traditionele sigaretten en sigaren af te bouwen. Door de berichtgeving denken mensen nu als de elektronische sigaret ook zo slecht is, dan kan ik net zo goed sigaretten blijven roken.’ Dat is zonde, want dan vallen ze terug in oude patronen die ongezonder zijn dan het gebruik van een e-sigaret. Verkopers merken al de kritische, maar ook ongeruste, houding van klanten en zien daardoor de verkoop dalen. Het is moeilijk om exacte cijfers te geven omdat er ook veel online verkocht wordt en men ook uit het buitenland de elektronische sigaretten haalt. We voorzien de verkopers van pointers die ze kunnen gebruiken om juist de positieve kant van de e-sigaret te laten zien, waardoor mensen hopelijk kiezen voor een minder schadelijk alternatief dan de traditionele rookwaren.”

NVALT
De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) hield een enquête onder haar 1.100 leden, daar werden acht meldingen geregistreerd van mensen die bij een longarts terecht kwamen na het gebruik van een elektronische sigaret. De NVALT pleit voor een totaalverbod van e-sigaretten.

Primera
Marcel Blom, hoofd assortimenten bij Primera, vertelt dat de winkelketen sinds 2012 elektronische sigaretten verkoopt. “Kijkende naar de verkoopcijfers toen en de huidige verkoop zien we een sterke stijging qua verkoop van e-sigaretten in de winkels. In nagenoeg alle winkels van Primera zijn de elektronische sigaretten te verkrijgen. We zien de laatste tijd dat de groei met zo’n 20 tot 30 procent afgeremd wordt als gevolg van de huidige berichtgeving rond de apparaten. Ook in de omliggende landen zoals België en Duitsland worden soortgelijke cijfers genoteerd.” Volgens Blom krijgen de zelfstandige ondernemers vanuit een aantal klanten vragen over de veiligheid van e-sigaret. Daarmee bevestigt hij het beeld dat ’t Hart schetst. “Op lange termijn zijn de gevolgen van het gebruik van de elektronische sigaretten nog niet bekend, maar het is wel nodig dat de consument duidelijkheid krijgt over de producten en het juiste gebruik daarvan. Die informatievoorziening zou spoedig vanuit de overheid op gang moeten worden gebracht”, aldus Blom.

Bron: Levensmiddelenkrant