Distributiewerkers Jumbo naar de rechtbank | Levensmiddelenkrant

Distributiewerkers Jumbo naar de rechtbank

VEGHEL- De strijd tussen de vakbonden namens de distributiewerkers en Jumbo is nog niet voorbij. Op maandag 17 december staan beide partijen opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal. Dit keer dagen de bonden Jumbo voor de rechter, omdat het bedrijf zich niet aan het stakingsrecht heeft gehouden in april 2017.

Daarnaast heeft Jumbo een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden doorgevoerd, terwijl er nog een cao geldt. De zitting wordt bijgewoond door Jumbo-distributiewerkers uit het hele land, omdat zij de huidige regeling van Jumbo helemaal niet zien zitten. Zij willen een cao die met de vakbonden is afgesloten.

Staking
De werkers van de distributiecentra Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden staken op maandag 17 december. Met bussen reizen zij naar de rechtbank in Den Bosch om collectief hun ongenoegen te tonen. “De eenzijdige regeling van Jumbo wordt ons opgedrongen. Bovendien is de centrale ondernemingsraad (COR) niet de aangewezen partij om over mijn arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. De COR is niet onpartijdig en heeft geen machtsmiddelen”, vertelt Ben van Velzen, die als vrachtwagenchauffeur bij het distributiecentrum in Beilen werkt.

In 2017 was het Jumbo zelf die naar de rechter stapte om een stokje te steken voor de stakingsacties. De rechter wees de eis af. Hij oordeelde in het kort geding dat de vakbonden zich voldoende hadden ingespannen aan de onderhandelingstafel en mochten overstappen naar actievoeren. Karim el Ouarroudi, allround medewerker bij het distributiecentrum Woerden: “Maar Jumbo legde de uitspraak van de rechter gewoon naast zich neer en heeft er heel bewust alles aan gedaan om onze acties te dwarsbomen.” Ook de Inspectie van SZW concludeerde dat de stakingen bij Jumbo zijn gebroken.
Bron: Levensmiddelenkrant