Farmers Defence Force mag bevoorrading niet platleggen

LELYSTAD - Actiegroep Farmers Defence Force mag woensdag de bevoorrading van supermarkten niet platleggen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad in een kort geding dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De boeren mogen wel actievoeren, maar het blokkeren van distributiecentra is verboden. Als ze dat wel doen, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

De brancheorganisatie stapte naar de rechter na berichten dat de actiegroep van boeren de bevoorrading van supermarkten in de week voor kerst wilden platleggen. Farmers Defence Force ontkende maandag tijdens de zitting dat ze de centra willen blokkeren, maar hebben wel acties aangekondigd die zich richten op de supermarktbranche.

Het CBL laat weten blij te zijn met het vonnis. “Wij betreuren dat het nodig was om hiervoor een uitspraak van de rechter te vragen”, zegt de organisatie in een statement. “Wij begrijpen de zorgen van boeren en tuinders. Zij leven in onzekerheid over hun toekomst en het is hun goedrecht om op te komen voor hun bedrijf en hun sector. Maar supermarkten zijn geen partij in de stikstofdiscussie. Met de aangekondigde blokkades van distributiecentra maakte Farmers Defence Force ons wel partij in deze discussie. Wij kunnen niet toestaan dat supermarkten, consumenten en ook zorginstellingen en ziekenhuizen de dupe worden van een conflict tussen boeren en de overheid. Met deze uitspraak van de rechtbank gaan wij er van uit dat mogelijke acties van Farmers Defence Force rustig verlopen en er geen verstoringen en belemmeringen van de voedseldistributie plaatsvinden.”

Bron: ANP/Levensmiddelenkrant