Fonterra opent nieuwe ‘melkpoederfabriek’ in Heerenveen

HEERENVEEN - Fonterra Co-operative Group Limited, een oorspronkelijk Nieuw-Zeelands bedrijf, heeft een nieuwe ingrediëntenfabriek geopend in het Friese Heerenveen. In de fabriek worden wei-eiwit en lactosespecialiteiten geproduceerd die gebruikt worden voor onder meer babyvoedingsproducten.

Fonterra’s nieuwe fabriek is gebouwd op een terrein van 25 hectare en is ontwikkeld samen met de Nederlandse kaasproducent A-ware Food Group, die haar deel van de fabriek al enkele maanden geleden opende. Het is Fonterra’s eerste ingrediëntenfabriek in Europa die de onderneming in volledig eigendom bezit.

A-ware
Algemeen directeur Theo Spierings: “De inbedrijfstelling van onze nieuwe fabriek in Heerenveen stelt ons nog beter in staat om zuivelproducten te leveren van hoge kwaliteit, die voldoen aan de wensen van onze primaire doelgroep en onze internationale consumenten. Fonterra heeft veel intellectueel eigendom op het gebied van het fabriceren van functionele wei-eiwit ingrediënten en was al een tijd op zoek naar een bron van hoge kwaliteit wei-eiwit om de innovaties ook als commercieel product op de markt te brengen.” De wei waarmee Fonterra zijn zuivelproducten maakt, zijn afkomstig van de kaasfabriek van A-ware. Deze ligt pal naast de nieuwe fabriek van Fonterra en zijn met elkaar verbonden.

Volcontinu
De nieuwe fabriek zal 5.000 ton wei-eiwit en 25.000 ton lactose produceren. De fabriek produceert volcontinu; 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Er zijn 50 nieuwe medewerkers aangenomen die momenteel in de Fonterrafabriek werken.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops