Friese kaas wint Super Gold Cheese Award

OUDEMIRDUM – De Fryske heeft een Super Gold Award en een Bronze Award gewonnen bij de World Cheese Awards in Bergamo, Italië. De hoogste onderscheiding ging naar Stokâlde Fryske, in de categorie Goudse kazen ouder dan één jaar.

“We waren vorig jaar benieuwd hoe onze kaas zich zou door ontwikkelen, ook als deze ouder wordt”, vertelt Catharinus Wierda, ondernemer van De Fryske, over de Stokâlde Fryske, die nog maar een jaar op de markt is. De kaas heeft een rijpingstijd van twee jaar. “We waren toen al verrast door de romige én krachtige smaak met veel kristalvorming. Het is een prachtige opsteker voor onze kaas waarbij we willen laten zien dat duurzaamheid en topkwaliteit goed samen gaan.”

Het Friese merk is naar eigen zeggen een van de eerste zuivelmerken die streeft naar een ‘natuur inclusieve’ melkveehouderij: melk van boeren die veel rekening houden met weidevogels, biodiversiteit en landschap. Dat draagt bij aan het Friese landschap en de Friese cultuur.

Âlde Fryske is eveneens onderscheiden, met een bronzen medaille. Het Amerikaanse Rogue River Blue werd uitgeroepen tot World’s Best Cheese 2019.

Duurzame missie
De Fryske is een jong Fries kaasmerk met een duurzame missie en een marktintroductie in februari 2017. Inmiddels zijn de Jonge Fryske, Belegere Fryske, Âlde Fryske én Stokâlde Fryske verkrijgbaar op veel plekken in Friesland en ook steeds meer daarbuiten.

Bron: Levensmiddelenkrant